Tviter: Delovi izvornog koda procurili na mreži

Tviter: Delovi izvornog koda procurili na mreži

Neki delovi Tviterovog izvornog koda – osnovnog kompjuterskog koda na kojem funkcioniše društvena mreža – procureli su na internet, navela je kompanija društvenih medija u pravnom podnesku u nedelju koji je prvi objavio The New York Times.

Prema zakonskom dokumentu, podnetom američkom Okružnom sudu u severnom okrugu Kalifornije, Tviter je zatražio od GitHub-a, internet hosting servisa za razvoj softvera, da ukloni kod na kome je postavljen. Platforma se povinovala i rekla da je sadržaj onemogućen, navodi se u podnesku. Tviter je takođe zatražio od suda da identifikuje navodnog prekršioca ili prekršioce koji su objavili Tviter izvorni kod na sistemima kojima upravlja GitHub bez ovlašćenja Tvitera, piše AP.

Tviter, sa sedištem u San Francisku, naveo je u podnesku da objave krše autorska prava Tvitera.

Curenje stvara više izazova za milijardera Elona Maska, koji je kupio Tviter prošlog oktobra za 44 milijarde dolara i preuzeo kompaniju u privatno vlasništvo. Od tada je zahvaćen haosom, sa masovnim otpuštanjima i bekstvom oglašivača.

U međuvremenu, Federalna trgovinska komisija ispituje Maskova masovna otpuštanja na Tviteru i pokušava da dobije njegovu internu komunikaciju kao deo tekućeg nadzora nad privatnošću i praksama sajber bezbednosti kompanije društvenih medija, prema dokumentima opisanim u izveštaju Kongresa.