Novi Zeland sve više zabrinut zbog stranog mešanja

Novi Zeland sve više zabrinut zbog stranog mešanja

Obaveštajne agencije Novog Zelanda sve su zabrinutije zbog stranog mešanja i zlonamerne sajber aktivnosti uoči izbora u oktobru, rekli su u ponedeljak šefovi obaveštajnih službi te zemlje, piše Rojters.

„Pošteno je reći da raste zabrinutost zbog stranog mešanja, kao i zlonamerne sajber aktivnosti“, rekao je za medije Andrev Hampton, generalni direktor Biroa za bezbednost komunikacija Vlade Novog Zelanda (GCSB), nakon svedočenja u parlamentu.

„To nije samo domaći trend, već i međunarodni trend“, rekao je on.

Službe bezbednosti rade sa izbornim vlastima na poboljšanju sajber bezbednosti i procedura, a takođe će informisati političke stranke o bezbednosnim pretnjama i pretnjama stranog mešanja.

I GCSB i šefovi bezbednosno-obaveštajne službe govorili su pred obaveštajnim komitetom koji uključuje premijera zemlje u okviru njihove godišnje revizije. Veliki deo svedočenja je bio poverljiv i zatvoren za javnost.

Hampton je u unapred napisanom govoru rekao da je GCSB tokom prošle godine bio svedok intenziviranja geostrateške konkurencije širom sveta, uključujući pacifičku regiju, dok ozbiljni incidenti u sajber bezbednosti i dalje prete novozelandskim organizacijama.

Akteri sajber-bezbednosti koje sponzoriše država značajno su zastupljeni sa 34 odsto zabeleženih incidenata koji se mogu povezati sa državnim akterima, u odnosu na 28 odsto prethodne godine, rekao je Hampton.

Nijedna agencija nije navela zemlje uključene u te aktivnosti, ali je ukazala na osudu Novog Zelanda prema Kini zbog njene umešanosti u globalni hakerski pohod 2021. i Rusiji zbog njene zlonamerne sajber aktivnosti protiv Ukrajine 2022. godine.

Fil Meki, vršilac dužnosti generalnog direktora za bezbednost, rekao je da pretnja stranog mešanja i špijunaže predstavlja sve veći razlog za zabrinutost, dodajući da se prikupljaju informacije o onima koji govore protiv stranih vlada i njihovih porodica kojima se preti u njihovim matičnim zemljama.

„Strano mešanje ne bi trebalo tolerisati“, rekao je Meki.