Šef MMF-a upozorava na rastuće rizike za globalnu ekonomiju

Šef MMF-a upozorava na rastuće rizike za globalnu ekonomiju

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva najavila je da rizici po globalnu finansijsku stabilnost rastu. Ona je pozvala vlade da ostanu na oprezu, rekao je generalni direktor MMF-a na Kineskom razvojnom forumu, prenosi Rojters.

2023. će biti još jedna izazovna godina. Globalni rast će se usporiti na ispod 3 odsto zbog ožiljaka pandemije, rata u Ukrajini i pooštravanja monetarne politike, navela je Georgijeva.

Prema njenim rečima, čak i uz najbolje prognoze za 2024. globalni rast će ostati znatno ispod istorijskog proseka od 3,8 odsto. Ukupni izgledi su i dalje slabi.

Kreatori politike u razvijenim ekonomijama odlučno su odgovorili na rizike finansijske stabilnosti nakon propasti banaka. Uprkos tome, potrebna je budnost. „Dakle, nastavljamo da pažljivo pratimo razvoj događaja i procenjujemo potencijalne implikacije na globalne ekonomske izglede i globalnu finansijsku stabilnost“, najavila je Georgieva.

Ona je dodala da je MMF ranije prognozirao rast globalnog BDP-a od 2,9 odsto za ovu godinu. Ažurirane prognoze biće objavljene sledećeg meseca.

Šef MMF-a je takođe primetio da rast kineskog BDP-a od 5,2 odsto projektovan za ovu godinu daje izvesnu nadu globalnoj ekonomiji. U ovom slučaju, Kina će činiti oko trećinu globalnog rasta 2023. godine.

MMF procenjuje da svaki procentni poen povećanja rasta kineskog BDP-a dovodi do 0,3 procentna poena rasta u drugim azijskim ekonomijama, izjavila je ona.

Georgieva je pozvala kinesko političko rukovodstvo da poveća produktivnost i rebalans ekonomije udalji od investicija ka dugoročnijem rastu zasnovanom na potrošnji. Tržišne reforme i izjednačavanje uslova između privatnog i javnog sektora će tome doprineti.

Prema njenom mišljenju, takve reforme će rezultirati rastom realnog BDP Kine od 2,5% do 2027. godine i oko 18% do 2037. godine.

MMF smatra da su ukrajinske vlasti uradile impresivan posao upravljanja nacionalnom ekonomijom u teškim uslovima nakon početka ruske invazije velikih razmera.