Nemačka spremna za najveći štrajk u poslednjih nekoliko decenija

Nemačka spremna za najveći štrajk u poslednjih nekoliko decenija

Javni prevoz širom Nemačke će se zaustaviti u ponedeljak, što bi potencijalno ostavilo 83-milionsku naciju u stanju „saobraćajnog haosa“, upozorio je Bild u nedelju. Ono što se naziva najvećim opštenarodnim štrajkom u decenijama organizovalo je nekoliko moćnih sindikata.

Zbog štrajka će biti potpuno obustavljeni svi međugradski vozovi nemačkog nacionalnog železničkog operatera Deutsche Bahn, saopštila je kompanija. Regionalni vozovi će biti drastično smanjeni, dok gradski vozovi na kratkim relacijama, poznati u Nemačkoj kao S-Bahn, takođe neće raditi, dodaje se.

U sedam nemačkih pokrajina – Baden-Virtemberg, Hesen, Donja Saksonija, Severna Rajna-Vestfalija, Saksonija, Rajna-Palatinat i delovi Bavarske – štrajku će se pridružiti i radnici lokalnog saobraćaja, što znači da će se sav autobuski, železnički i tramvajski saobraćaj verovatno će biti doveden u zastoj, objavio je nemački magazin Stern.

Državno udruženje aerodroma, ADV, već je procenilo da oko 380.000 putnika neće moći da leti u ponedeljak zbog štrajka. Ovo dolazi uoči uskršnjih praznika u Nemačkoj, koji počinju u ponedeljak u Donjoj Saksoniji i gradu Bremenu.

Stern je upozorio na „saobraćajni haos“ na autoputevima, dok je Bild nazvao planiranu obustavu rada „najgorim štrajkom u poslednjoj 31 godini“, dodajući da je Nemačka poslednji put nešto slično doživela 1992. Štern je to takođe opisao kao „objavu rata… provajderi infrastrukture u zemlji“.

Štrajk je rezultat zahteva nekoliko velikih sindikata za povećanje plata. Sindikat javnih službi Verdi traži povećanje plata od 10,5%, ali ne manje od 500 evra za oko 2,5 miliona javnih službenika. Sindikat železnice i transporta (EVG) zahteva povećanje plata za 12%, ali ne manje od 650 evra. Sindikati za krizu krive inflaciju i rastuće cene roba.

„Dovoljno visoka“ minimalna plata je potrebna za zaposlene sa niskim do srednjim primanjima da bi uspešno prebrodili efekte povećanja cena, rekao je za Bild šef Verdija Frank Verneke. „Najteže ih pogađa inflacija. Svi moraju da napune frižider. Cene hrane su naglo porasle, kao i struja i gas“, tvrdi on.

Nemačka je, zajedno sa drugim državama EU, prošle godine naišla na ekonomske poteškoće dok je blok počeo da postepeno smanjuje oslanjanje na ruske isporuke energije. Iako EU nije zabranila uvoz gasa iz ruskog gasovoda, tokovi su se značajno smanjili zbog sankcija u vezi sa Ukrajinom i sabotaže gasovoda Severni tok. Ranije u martu, Ifo institut za ekonomska istraživanja upozorio je da bi se Njemačka mogla suočiti s recesijom 2023. godine.