EU i Nemačka postigle dogovor o zabrani motora sa unutrašnjim sagorevanjem – zvaničnici

EU i Nemačka postigle dogovor o zabrani motora sa unutrašnjim sagorevanjem – zvaničnici

Nemačka i EU postigle su sporazum u svom sporu oko plana Brisela da zabrani motore sa unutrašnjim sagorevanjem počevši od 2035. godine, saopštili su zvaničnici EU u subotu. Prema tvitovima potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa i nemačkog ministra saobraćaja Volkera Visinga, Brisel je pristao da dozvoli registraciju novih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem čak i posle 2035. ako koriste gorivo koje je klimatski neutralno.

„Našli smo sporazum sa Nemačkom o budućoj upotrebi e-goriva u automobilima“, napisao je Timermans na Tviteru.

Prvobitni predlog EU o novim standardima emisije ugljen-dioksida za automobile predviđao je potpunu zabranu prodaje svih novih automobila koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem počevši od 2035. Plan je trebalo da bude usvojen početkom marta, ali se Nemačka protivila tom potezu, zahtevajući izuzeće za automobile koji rade na takozvana e-goriva, koja su zapaljiva sintetička tečna goriva napravljena kombinovanjem zarobljenog ugljen-dioksida sa obnovljivim vodonikom.

Berlin je tvrdio da se takva goriva proizvode korišćenjem obnovljive energije i ugljenika uhvaćenog iz vazduha i na taj način ne ispuštaju štetne emisije u atmosferu. Nemački zvaničnici su takođe naglasili da bi potpuna zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem mogla da naškodi celoj evropskoj automobilskoj industriji, kojoj su „potrebna e-goriva jer ne postoji alternativa upravljanju našom postojećom flotom na klimatski neutralan način“.

„Vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje mogu da se registruju nakon 2035. ako pune isključivo CO2 neutralna goriva“, napisao je Vising na Tviteru.

Diplomate EU sada treba da formalno odobre postupno ukidanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem na glasanju u ponedeljak.