Ukrajina kritikuje Putinov plan da postavi rusko nuklearno oružje u Belorusiji

Ukrajina kritikuje Putinov plan da postavi rusko nuklearno oružje u Belorusiji

Najviši savetnik za bezbednost ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog rekao je u nedelju da će ruski planovi da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji destabilizovati tu zemlju, za koju je rekao da je Moskva uzela „taoca“.

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je tu odluku u subotu, uputivši upozorenje NATO-u zbog njegove vojne podrške Ukrajini i eskalacije sukoba sa Zapadom.

Iako taj potez nije bio neočekivan i Putin je rekao da neće prekršiti obećanja o neširenju nuklearnog oružja, to je jedan od najizraženijih nuklearnih signala Rusije od početka njene invazije na Ukrajinu pre 13 meseci.

Aleksij Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, nazvao je to „korak ka unutrašnjoj destabilizaciji zemlje” dodajući da maksimizira ono što je nazvao nivo „negativne percepcije i javnog odbacivanja” Rusije i Putina u beloruskom društvu.

„(K)remlin je uzeo Belorusiju kao nuklearnog taoca“, napisao je on na Tviteru.

Putin je svoje planove uporedio sa stavljanjem oružja SAD u Evropu i rekao da Rusija neće preneti kontrolu nad oružjem na Belorusiju. Međutim, ovo bi mogao biti prvi put od sredine 1990-ih da Rusija bazira takvo oružje van zemlje.

Još jedan viši savetnik Zelenskog u nedelju je ismevao Putinov plan, rekavši da je ruski lider „previše predvidljiv“.

„Dajući izjavu o taktičkom nuklearnom oružju u Belorusiji, on priznaje da se plaši gubitka i sve što može da uradi je da uplaši taktikom“, napisao je Mihail Podoljak na Tviteru.

Vašington, druga nuklearna supersila u svetu, umanjio je zabrinutost zbog Putinove najave i potencijala Moskve da upotrebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini.

„Nismo videli nijedan razlog da prilagodimo sopstveni strateški nuklearni stav niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje. Ostajemo posvećeni kolektivnoj odbrani NATO alijanse“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

Zvaničnik je napomenuo da Rusija i Belorusija već neko vreme razgovaraju o transferu nuklearnog oružja.

Analitičari iz vašingtonskog Instituta za proučavanje rata (ISV) rekli su u napomeni kasno u subotu da rizik od eskalacije nuklearnog rata „ostaje izuzetno nizak“.

„ISV nastavlja da procenjuje da je Putin akter koji nije sklon riziku koji više puta preti da će upotrebiti nuklearno oružje bez ikakve namere da to uradi kako bi slomio rešenost Zapada“, piše u saopštenju.

Međutim, Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja nazvala je Putinovu najavu izuzetno opasnom eskalacijom.

„U kontekstu rata u Ukrajini, verovatnoća pogrešne procene ili pogrešnog tumačenja je izuzetno velika. Deljenje nuklearnog oružja znatno pogoršava situaciju i rizikuje katastrofalne humanitarne posledice“, navodi se na Tviteru.

Putin je rekao da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko dugo tražio raspoređivanje. Od Lukašenka nije bilo momentalne reakcije.

Dok se beloruska vojska nije formalno borila u Ukrajini, Minsk i Moskva imaju bliske vojne odnose. Minsk je prošle godine dozvolio Moskvi da koristi belorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu i dve nacije su pojačale zajedničku vojnu obuku.

Putin je u nedelju takođe negirao da Moskva stvara vojni savez sa Pekingom i umesto toga je ustvrdio da zapadne sile grade novu „osovinu“ sličnu partnerstvu Nemačke i Japana tokom Drugog svetskog rata.

„Zato zapadni analitičari… govore o tome da Zapad počinje da gradi novu osovinu sličnu onoj koju su tridesetih godina prošlog veka stvorili fašistički režimi Nemačke i Italije i militaristički Japan“, rekao je Putin.

Ovo je bila represalija na temu koju je često koristio u svom prikazu rata u Ukrajini – da se Moskva bori protiv Ukrajine u zagrljaju navodnih nacista, uz podršku zapadnih sila koje prete Rusiji.

Ukrajina – koja je bila deo Sovjetskog Saveza i sama pretrpela razaranja od strane Hitlerovih snaga – odbacuje te paralele kao lažne izgovore za rat imperijalnog osvajanja.

Na bojnom polju, Ukrajina je poslednjih dana pokazala više optimizma u pogledu brutalne višemesečne bitke za istočni grad Bahmut.

Bahmut je glavna ruska meta dok pokušava da u potpunosti zauzme ukrajinski industrijalizovani region Donbasa. U jednom trenutku ruski komandanti su izrazili uverenje da će grad uskoro pasti, ali su takve tvrdnje nestale usred teških borbi.

Ukrajinske snage su uspele da priguše rusku ofanzivu u i oko Bahmuta, gde se situacija stabilizuje, izjavio je u subotu glavnokomandujući general Valerij Zalužnij.

Generalštab je u nedelju saopštio da su ukrajinske snage odbile 85 ruskih napada u poslednja 24 sata na nekoliko delova istočnog fronta, uključujući oblast Bahmuta.