Moravjecki: EU gubi apetit za sankcijama

Moravjecki: EU gubi apetit za sankcijama

EU pati od „zamora“ od sankcija i ima „manje apetita“ da uvede dodatne ekonomske kazne Moskvi, rekao je u subotu poljski premijer Mateuš Moravjecki. Sankcijama koje je predložio Moravjecki verovatno će se usprotiviti neki od članova bloka.

Govoreći za poljsku radio stanicu RMF, Moravjecki je rekao da njegova vlada stalno izveštava Brisel o „rupama i rupama koje Rusija koristi da zaobiđe sankcije“, dok „usmerava“ blok o tome šta da cilja sa svakim narednim paketom sankcija.

Dok će se pitanje daljih antiruskih sankcija vratiti na dnevni red EU „u narednim nedeljama“, Moravjecki je priznao da „danas ima mnogo manje volje i apetita za dalje sankcije“.

EU je uvela deset rundi ekonomskih sankcija Rusiji od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini prošlog februara. Ove sankcije su blokirale blok od ruske nafte i gasa, stavile ruske zvaničnike i njihove porodice na crnu listu i zabranile trgovinu većinom robe sa Rusijom.

Prema MMF-u, predviđa se da će ruska ekonomija i dalje rasti brže od nemačke, nekadašnje ekonomske sile EU. Evropa se, u međuvremenu, izvlači iz istorijske energetske krize i bori se sa rekordnom inflacijom. U Poljskoj je stopa inflacije u februaru dostigla 18,4%, što je najviši nivo od 1996. godine.

Usred sve većeg konsenzusa da je politika sankcija propala, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je ranije ovog meseca da „nema mnogo više da se uradi sa stanovišta sankcija“. Moravjecki, međutim, želi da blok nastavi sa novim sankcijama, rekavši RMF-u da bi potencijalni 11. paket trebalo da uključi ograničenja na ruske dijamante i Rosatom, državnu nuklearnu energetsku korporaciju u zemlji.

Ovaj poslednji zahtev bi verovatno blokirala Mađarska, koja zavisi od ruskog uranijuma za napajanje svoje jedine nuklearne elektrane i koja je trenutno u procesu izgradnje dva nova reaktora sa Rosatomom u tom postrojenju. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u januaru da „neće dozvoliti da nuklearna energija bude uključena u obim sankcija“.

Estonija, Letonija i Litvanija sve podržavaju sankcije Rosatomu. Nejasno je da li bi Finska i Bugarska – koje svoje reaktore napajaju ruskim nuklearnim gorivom – podržale takvu meru.