Sprej za nos štiti od infekcije koronavirusom

Sprej za nos štiti od infekcije koronavirusom

Istraživači su razvili molekul koji je, kada se daje nazalno, izuzetno efikasan u prevenciji bolesti uzrokovane svim poznatim varijantama virusa SARS-CoV-2. Molekul može biti ključno oruđe u pripremi za buduće pandemije, jer ima za cilj sprečavanje prenošenja i širenja virusa.

U laboratorijskim studijama na životinjama, potvrđeno je da molekul poznat kao TriSb92, koji su razvili istraživači sa Univerziteta u Helsinkiju, pruža efikasnu zaštitu od infekcije koronavirusom. Molekul identifikuje region u šiljastom proteinu koronavirusa koji je zajednički za sve trenutne varijante virusa i inhibira njegovo funkcionisanje.

„Kada se daje nazalno, molekul TriSb92 je izuzetno efikasan u prevenciji infekcije, a eksperimenti sprovedeni u ćelijskim kulturama pokazuju da obuhvata i najnovije varijante, uključujući KSBB, BF7 i BK.1.1“, objašnjava postdoktorski istraživač Anna R. Makela iz Istraživačka grupa profesora Kalle Saksela.

Životinjski modeli su takođe pokazali da, za razliku od maski za lice, molekul može, kada se prska u nos, spreči infekciju čak i nakon nekoliko sati izlaganja.

Prema istraživačima, molekul ostaje potpuno funkcionalan na sobnoj temperaturi najmanje 18 meseci, što ga čini veoma pogodnim za upotrebu kao sprej za nos.

Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Communications.

Iako je najgora faza pandemije koronavirusa, barem za sada, iza nas, nazalno primenjena zaštita može biti ključna pomoć u sprečavanju širenja virusa u budućnosti.

„Najnovije varijante efikasno izbegavaju imunološku zaštitu koju pružaju i vakcine i bolest COVID-19, a sadašnje vakcine nisu efikasne u sprečavanju prenošenja“, kaže Mekela.

Štaviše, sprej za nos može zaštititi one ljude od ozbiljnih bolesti koji nemaju dovoljan imunitet od vakcina, kao što su osobe sa oslabljenim imunitetom i starije osobe.

Prema istraživačima, molekul bi mogao da deluje i protiv budućih bliskih rođaka SARS-CoV-2 koji se prenose životinjama, za koje se očekuje da će biti uzrok potpuno novih pandemija koronavirusa.

„Pošto je region u šiljastom proteinu koronavirusa na koji utiče molekul TriSb92 ostao gotovo nepromenjen u svim virusnim varijantama koje su se do sada pojavile, može se pretpostaviti da je efikasan i protiv budućih varijanti SARS-CoV-2“, potvrđuje Mekela.

„Lako i jeftino proizveden TriSb92 mogao bi biti veoma važna prva linija odbrane u suzbijanju takve nove pandemije, u očekivanju razvoja, proizvodnje i distribucije vakcina“, dodaje ona.

Prema istraživačima, korišćena sherpabodi-tehnologija je takođe primenljiva za prevenciju mnogih drugih virusnih bolesti, posebno gripa i drugih respiratornih virusa.

„Ceo pristup proizilazi iz tehničkog rešenja zasnovanog na platformi za vezivni protein razvijen u Finskoj, koja prvobitno nije bila namenjena razvoju antivirusnog leka. On pruža mogućnost za mnoge druge nove inicijative zasnovane na tačnoj identifikaciji obolelih ćelija ili patogeni kod pacijenata“, kaže Mekela.

U sledećoj fazi, molekul mora biti testiran u kliničkim ispitivanjima, nakon čega bi mogao da bude komercijalno dostupan.