Bajdenova administracija planira renoviranje sistema za transplantaciju organa

Bajdenova administracija planira renoviranje sistema za transplantaciju organa

Bajdenova administracija saopštila je u sredu da će pokušati da razbije mrežu koja upravlja nacionalnim sistemom za transplantaciju organa kao deo šireg napora za modernizaciju.

Više ljudi nego ikada dobija nove organe, sa rekordnih 42.888 transplantacija prošle godine – ali to nije ni približno dovoljno da se zadovolji potražnja. Više od 100.000 pacijenata nalazi se na nacionalnoj listi za transplantaciju, hiljade umire čekajući, a kritičari dugo pozivaju na remont kako bi se spasilo više života.

Ujedinjena mreža za deljenje organa, ili UNOS, je neprofitna organizacija koja vodi sistem transplantacije, po ugovoru sa državom, skoro četiri decenije. To uključuje nadgledanje grupa koje preuzimaju organe, pomaganje u određivanju politika o tome kako se organi distribuiraju i pacijentima daju prioritet – i pokretanje ogromnog kompjuterskog sistema koji povezuje organe sa pacijentima.

Sada vlada ima za cilj da okonča taj monopol i podeli te dužnosti na više grupa. Kako će to tačno funkcionisati nije jasno. Uprava za zdravstvene resurse i usluge izdaće ponude za nove ugovore na jesen, ali neće reći koliko.

Međutim, glavni fokus je modernizacija te tehnologije usklađivanja organa i poboljšanje odgovornosti u složenom sistemu transplantacije, uključujući veću nezavisnost odbora koji određuju politiku organa.

Pacijenti će biti bolje usluženi „tako što ćemo osigurati da postoji konkurencija u ovom procesu i da postajemo najbolji u klasi“ za rukovanje različitim funkcijama transplantacije, rekla je administratorka HRSA Carole Johnson u intervjuu.

Takođe u sredu, HRSA je preduzela početne korake da prevede neke od vladinih podataka o doniranju i transplantaciji organa na veb lokaciju koja je lakša za razumevanje za pacijente i porodice, podatke koji im mogu pomoći da odluče kako da nastave sa lečenjem.

Bajdenova administracija je takođe zatražila da Kongres više nego udvostruči sredstva HRSA za nadzor transplantacija, na 67 miliona dolara sledeće godine.

Najava od srede se ne bavi direktno nekim težim problemima, kao što je da se potencijalno upotrebljivi organi prečesto ne preuzimaju od potencijalnih donatora – i da bolnice često odbijaju da koriste manje od savršene organe koji bi mogli da pomognu pravom pacijentu. Uticajni naučni panel prošle godine je pozvao vladu da postavi ciljeve učinka koji se bave tim i drugim izazovima.

UNOS je u januaru najavio sopstveni set planiranih poboljšanja sistema transplantacije iu saopštenju od srede rekao je da je posvećen saradnji sa vladom.

„Verujemo da imamo iskustvo i stručnost potrebnu da najbolje služimo pacijentima u zemlji i da pomognemo u implementaciji inicijativa koje je predložila HRSA“, navodi se u saopštenju neprofitne organizacije.

Na pitanje senatora u sredu o pritužbama protiv UNOS-a, sekretar za zdravstvo i ljudske usluge Ksavijer Besera je obećao da će nam „trebati transparentnost. … Oni ne mogu da se sakriju iza poverljivosti i kažu: „Ne možemo da vam pokažemo šta se dogodilo.“