Bivši vlasnik banke SVB sprema se za borbu za više od 2 milijarde dolara

Bivši vlasnik banke SVB sprema se za borbu za više od 2 milijarde dolara

SVB finansijska grupa i savezni regulator koji je zatvorio svoju jedinicu banke u Silicijumskoj dolini naznačili su na saslušanju u stečajnom sudu u utorak da se nazire borba za više od 2 milijarde dolara gotovine bivše matične kompanije koja je zaplenjena zajedno sa zajmodavcem, preneo je Rojters.

SVB Financial, koji je u petak podneo zahtev za bankrot, rekao je u sudskim dokumentima da je američka Federalna korporacija za osiguranje depozita preduzela „neodgovarajuće radnje“ da odseče matičnu kompaniju iz gotovine koja je držana u njenoj bivšoj podružnici, koju su zaplenili regulatori da bi zaustavili nacionalni bank run.

Advokat SVB Financial-a rekao je američkom stečajnom sudiji Martinu Glenu na saslušanju na Menhetnu da je ta finansijska kompanija izgubila pristup svojim depozitima dan pre nego što je podnela zahtev za zaštitu iz poglavlja 11.

„Ne samo da je banka oduzeta, već je i sav novac uzet“, rekao je Džejms Bromli, advokat SVB Financial-a.

Kalifornijski bankarski regulatori su 10. marta zatvorili banku Silicijumske doline u najvećem propasti američke banke od finansijske krize 2008. godine.

Kolaps banke Santa Klara u Kaliforniji i Signature Bank, još jednog američkog zajmodavca srednje veličine, doveo je do propasti bankarskih dionica jer su investitori bili zabrinuti za druge bombe u bankarskom sistemu i doveo do toga da UBS preuzime Credit Suisse da bi se sprečila šira kriza.

Kurt Gvin, advokat FDIC-a kao stečajnog upravnika banke Silicijumske doline, osporio je na saslušanju u utorak da su regulatori uradili bilo šta neprikladno. Takođe je rekao da može doći do svađa oko novca koji je SBF Financial imao na depozitu u banci.

„Nije bilo ništa loše u zamrzavanju računa i pokušaju zaštite depozita“ pre podnošenja zahteva za stečaj, rekla je Gvin.

Maršal Huebner, advokat koji zastupa poverioce koji drže više od polovine duga obveznica SVB Financial, rekao je na sudu da FDIC-u ne bi trebalo dozvoliti da drži depozite matične kompanije na neodređeno vreme dok se poveriocima duguju 3,4 milijarde dolara.

Gvin je rekla da su FDIC i drugi regulatori preduzeli korake da osiguraju sve bankovne depozite kako bi sprečili bankarsku paniku i da bez tih koraka ne bi bilo ničeg vrednog u SVB Financial-u oko čega bi se borili.

On je rekao i da SVB Financial nije samo deponent, već i akcionar banke, a akcionare ne štite regulatori.

Glen je rekao da u ovom trenutku ne veruje da je FDIC postupio nepropisno.

Bromli je rekao da postoje ponuđači za poslove SVB Financial-a, koji uključuju rizični kapital i jedinice investicionog bankarstva. Te jedinice su isključene iz FDIC preuzimanja.

Dok je SVB Financial izgubio pristup za oko 2 milijarde dolara, i dalje ima pristup preko 180 miliona dolara na računima u drugim bankama. Glen je rekao da je spreman da dozvoli SVB Financial-u da koristi do 100 miliona dolara za investicione aktivnosti.

FDIC je u sudskim podnescima rekao da drži sredstva SVB Financial-a dok istražuje potencijalna potraživanja protiv njega.

Akcionari su prošle nedelje tužili SVB Financial i dvojicu najviših rukovodilaca koji su ih optužili da prikrivaju kako bi povećanje kamatnih stopa učinilo jedinicu banke u Silicijumskoj dolini „posebno podložnom” bankovnom progonu.

SVB Financial ima 3,4 milijarde dolara duga i upravlja oko 9,5 milijardi dolara novca drugih investitora u svom portfelju rizičnog kapitala i kreditnih fondova, prema sudskim podnescima.

Banka Silicijumske doline bila je najveća imovina SVB Financial-a, sa više od 15,5 milijardi dolara od 19,7 milijardi dolara ukupne imovine SVB Financial-a.