Moskva: SAD ne dozvoljavaju Ukrajini čak ni da razmišlja o pregovorima

Moskva: SAD ne dozvoljavaju Ukrajini čak ni da razmišlja o pregovorima

Zapadni pristalice Ukrajine – a posebno SAD – daju sve od sebe da spreče Kijev da uđe u bilo kakve pregovore sa Moskvom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Zvaničnik je to rekao na marginama razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga u utorak u Moskvi.

Peskov je zamoljen da prokomentariše nedavne izjave visokih zapadnih zvaničnika, koji su rekli da bi bilo kakva mirovna inicijativa za Ukrajinu, ukoliko bi proizašla iz pregovora Rusije i Kine, bila „neprihvatljiva“. Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, na primer, tvrdio je da bi bilo kakvo primirje u trenutnoj situaciji samo „ratifikovalo dosadašnje rusko osvajanje“, a ne doprinelo miru.

„Vašington, evropske prestonice, ali pre svega, Vašington je ispunjen željom da ne dozvoli, ni pod kojim izgovorom, [Kijev] da uđe u mirovne pregovore. Oni jednostavno ne dozvoljavaju Kijevu ni da razmišlja o tome“, rekao je Peskov. Upitan da li je sada „normalno“ podsticati rat, a ne pozivati na mir, portparol je odgovorio potvrdno.

Tokom razgovora, ruski i kineski lideri razgovarali su o mapi puta za mir u Ukrajini od 12 tačaka koju je nedavno predložila Kina. Putin je pohvalio inicijativu, izražavajući spremnost da razgovara o njoj i da se nadogradi, a istovremeno je ponovio želju Moskve da traži diplomatsko rešenje za neprijateljstva, koja se odugovlače više od godinu dana.

„Verujemo da su mnoge odredbe mirovnog plana koji je iznela Kina u skladu sa ruskim stavom i da se mogu uzeti kao osnova za mirno rešenje kada budu spremni za to na Zapadu i u Kijevu. Međutim, do sada nismo primetili takvu spremnost sa njihove strane“, rekao je Putin posle sastanka.

Kineski predsednik je insistirao da Peking nastavi da zadrži svoj stav o sukobu i pozvao je obe strane da se drže diplomatije i uključe u dijalog. „Uvek smo za mir i dijalog i čvrsto stojimo na pravoj strani istorije“, rekao je Si.