Italijanska kriza sa vodom pogoršana zbog stanja cevi

Italijanska kriza sa vodom pogoršana zbog stanja cevi

Italija sve više troši vodu iz akvadukta koji prokišnjavaju, čineći zemlju sve ranjivijom na suše, saopštio je u utorak nacionalni statistički biro ISTAT, prenosi Rojters.

Naučnici i ekološke grupe alarmirale su zbog nestašice vode u Italiji u januaru, nakon što je na Alpima zabeležen oštar pad snežnih padavina i neuobičajeno niske plime i oseke koje su osušile venecijanske kanale.

U izveštaju objavljenom uoči Svetskog dana voda u sredu, ISTAT je rekao da su 2020. godine, prema najnovijim dostupnim podacima, italijanski akvadukti izgubili 42,2% vode koju su nosili.

To je bio najveći udeo u istoriji, rekao je ISTAT, uprkos ponovljenim obećanjima vlada svih razmera da će rešiti problem.

U 2008. godini, curenje vode je bilo 10 procentnih poena manje.

„Grad u četiri ima gubitke vode iznad 55 odsto, a u pet od sedam oblasti curenja su sve veća“, rekla je novinarima istraživačica ISTAT-a Simona Ramberti predstavljajući izveštaj.

Premijerka Giorgia Meloni rekla je parlamentu u utorak da radi sa regionalnim i gradskim vlastima na „nacionalnom planu za vodu“ za poboljšanje infrastrukture novim tehnologijama i podizanje svijesti javnosti o potrebi štednje vode.

Ona je rekla da će biti imenovan „vanredni komesar“ koji će nadgledati plan i sprovoditi poboljšanja infrastrukture.

Prošle nedelje, ministar životne sredine Gilberto Piketo Fratin rekao je u intervjuu da vlada priprema paket od 7,8 milijardi evra (8,39 milijardi dolara) za suočavanje sa krizom vode.

S obzirom da se suše povećavaju zbog klimatskih promena, Italija ne može sebi da priušti da troši vodu koju ima.

Prošle godine je 15 velikih gradova bilo prinuđeno da usvoje sisteme racionisanja vode, u poređenju sa 11 u 2020, navodi ISTAT u svom izveštaju.

„Rioniranje je nekada bilo ograničeno na jug, ali je 2021. stiglo i na sever“, rekao je Ramberti, dodajući da je to „znak velike ranjivosti“ u godinama koje dolaze.

Italija crpi više vode za piće iz svojih reka, jezera i rezervoara nego bilo koja druga zemlja Evropske unije, saopštio je ISTAT.

Otprilike 30% od toga dolazi iz reke Po, koja teče više od 650 kilometara (404 milje) od zapada ka istoku preko severne Italije, napajajući plodnu dolinu Po.

U februaru prošle godine Po je imao 61% manje vode nego što je bilo normalno za to doba godine, prema ekološkoj grupi Legambiente, nakon što je ovo područje pretrpelo najveću sušu u poslednjih 70 godina.