Poslanici EU pooštrili su nacrt zakona o ekološkim zločinima

Poslanici EU pooštrili su nacrt zakona o ekološkim zločinima

Poslanici Evropske unije u utorak su pooštrili nacrt zakona o suzbijanju ilegalne trgovine drvetom i drugih zločina protiv životne sredine, uz sankcije koje uključuju zatvorsku kaznu do 10 godina za najteža krivična dela.

Nacrt zakona EU, predložen u decembru 2021., ažurira i uvodi definicije zločina u oblasti životne sredine širom bloka kako bi pomogao u zaštiti biodiverziteta, uključujući borbu protiv nelegalnog zahvatanja vode, uz minimalne sankcije koje bi države EU morale da primenjuju, izveštava Rojters.

„Ne može biti više izgovora kada je u pitanju ekološki zločin“, rekao je u saopštenju holandski član desnog centra u komitetu Evropskog parlamenta za pravna pitanja Antonius Manders.

Komitet je podržao međustranačke kompromise za pooštravanje nacrta zakona, uključujući zahtev da države EU obezbede da svako ponašanje koje uzrokuje ili može da izazove smrt ili ozbiljnu štetu po zdravlje bilo koje osobe, kvalitet vazduha, zemlje, vode, životinja ili biljke predstavlja krivično delo.

Komitet se složio sa kaznom od najmanje 10 godina zatvora za takva krivična dela.

Komitet je podržao kazne u iznosu do 10% prosečnog svetskog prometa kompanije u tri poslovne godine koje su prethodile kazni, što je strože od 3% svetskog prometa u prethodnoj godini koji je predložen u nacrtu zakona.

Takođe je podržala klauzulu u kojoj se kaže da će države članice „obezbediti da od trenutka kada neko ponašanje postane nezakonito, počinilac ne može da se pozove na izdavanje ovlašćenja da bude oslobođen bilo kakve krivične odgovornosti“.

Parlament ima zajedničku reč sa državama EU o nacrtu zakona, a zemlje članice su u decembru postigle sopstveni stav uoči zajedničkih pregovora sa parlamentom koji će početi u narednim mesecima.