Francuski parlament izglasao nuklearni plan

Francuski parlament izglasao nuklearni plan

Francuski parlament velikom većinom glasova je u utorak izglasao vladin plan ulaganja u nuklearnu energiju, dan nakon što je vlada za dlaku preživela glasanje o nepoverenju svom planu penzione reforme, prenosi Rojters.

Plan nuklearne obnove, čija je ključna tačka planirana izgradnja šest novih nuklearnih reaktora, odobren je sa 402 glasa za i 130 protiv. U ponedeljak je 278 poslanika podržalo opozicioni predlog za izglasavanje nepoverenja, što im je nedostajalo samo devet glasova od 287 koliko je potrebno za rušenje vlade.

„Posle Senata prošlog meseca, donji dom je večeras velikom većinom glasao za nuklearni plan… koji je rezultat zajedničkog rada, za borbu protiv klimatskih promena i garantovanje našeg energetskog suvereniteta“, napisala je na Tviteru premijerka Elizabet Borne.

Predsednik Emanuel Makron nastoji da povrati inicijativu novim reformama u narednim nedeljama nakon što je njegova vlada umalo pala preko plana penzionih reformi, a nuklearna energija je jedno od pitanja oko kojih se njegova centristička partija sagledava oči u oči sa konzervativnim Republikancima kao kao i krajnje desničarski Rasemblement National.

„Naš cilj je da od Francuske napravimo veliku suverenu državu bez ugljenika“, napisala je ministarka energetike Anjes Panije-Runaher na Tviteru, dodajući da je ovo prvi građevinski blok za „ogromni projekat ponovnog pokretanja naše nuklearne industrije“.

Ona je rekla da u trci za izgradnjom nove nuklearne elektrane administrativne procedure ne bi trebalo da usporavaju produženje veka postojećih reaktora ili izgradnju novih.

„Ovim projektom pokrećemo najveću naučnu, industrijsku i ljudsku avanturu koju naša zemlja poznaje od sedamdesetih godina“, rekao je Panijer-Runaher.

Makron ima za cilj da započne izgradnju prvog nuklearnog reaktora sledeće generacije EPR2 pre kraja svog drugog petogodišnjeg mandata u maju 2027. kao deo plana od 52 milijarde evra za izgradnju šest novih reaktora.

Plan dolazi pošto je Francuska pretrpela višemesečne velike prekide u svojoj postojećoj floti od 56 reaktora, čime je proizvodnja nuklearne energije bila najniža u poslednjih 30 godina, i dok je njena prva generacija EPR u izgradnji u Flamanvilu, u zapadnoj Francuskoj, godinama kasni i milijarde preko budžeta.