Bela kuća: Kina nije nepristrasna strana u ratu u Ukrajini

Bela kuća: Kina nije nepristrasna strana u ratu u Ukrajini

Koordinator za strateške komunikacije američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi kritikovao je u utorak tvrdnje kineskog predsednika Si Đinpinga da je Kina nepristrasna strana u rusko-ukrajinskom ratu, prenosi „Evropska istina“.

„Ne mislim da je Kinu u svakom slučaju moguće razumno doživljavati kao nepristrasnu zemlju“, naglasio je predstavnik Bele kuće na brifingu za novinare u utorak.

„Oni nisu osudili invaziju. Nisu prestali da kupuju rusku naftu i ruske energente. Predsednik Si je smatrao da je neophodno da odleti sve do Moskve, nikada nije razgovarao sa predsednikom Zelenskim, nije posetio Ukrajinu, nije se raspitivao o Tačka gledišta Ukrajinaca, a on i njegov režim nastavljaju da ponavljaju rusku propagandu da je to neka vrsta rata Zapada protiv Rusije, da je to neka vrsta egzistencijalne pretnje.Po meni je to samo gomila gluposti,“ dodao je on.

Kirbi je naglasio da bi se moglo govoriti o nepristrasnosti Kine ako je spremna da čuje ukrajinsku stranu i podržala bi takve pregovore Kijeva i Moskve koji bi uzeli u obzir ukrajinsku poziciju.

Zvanična poseta kineskog lidera Si Đinpinga Rusiji se održava od 20. do 22. marta.

Prema izveštajima medija, Si Đinping planira da prvi put razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom rata punih razmera, verovatno posle putovanja u Moskvu.

Dan ranije, Bela kuća je saopštila da je skeptična prema sastanku kineskog lidera i ruskog predsednika jer veruje da postoji malo dokaza da bi njihovi razgovori mogli da dovedu do pozitivnih pomaka za Ukrajinu.