Švajcarska obustavlja isplatu bonusa zaposlenima Credit Suisse

Švajcarska obustavlja isplatu bonusa zaposlenima Credit Suisse

Švajcarska vlada saopštila je u utorak da naređuje Credit Suisse da privremeno suspenduje bonuse za zaposlene nakon što je orkestrirala plan da švajcarsku banku broj 2 preuzme konkurentski UBS, prenosi AP.

Švajcarsko ministarstvo finansija kaže da savezni zakon dozvoljava vladi da odredi „mere u vezi sa naknadama“ u slučajevima koji uključuju najveće švajcarske banke.

Krajem prošle nedelje i tokom vikenda, vlasti u Švajcarskoj, uz podršku centralne banke i finansijskih regulatora, borile su se da spoje prodaju Credit Suisse-a UBS-u od 3,25 milijardi dolara.

Odliv depozita i godine nevolja izazvali su strah da bi mogao propasti i izazvati međunarodnu finansijsku krizu nakon kolapsa dve američke banke.

Švajcarska vlada kaže da ne planira da blokira isplate bonusa iz prošle godine koji su odobreni, ali će biti odmah isplaćeni jer ne želi da kazni zaposlene u Credit Suisse „koji nisu izazvali krizu“.

Ali vlasti u glavnom gradu, Bernu, rekle su da će zabraniti isplatu „odloženih“ bonusa — iako su već odobreni — sa izuzetkom bonusa koji su „već u procesu isplate“.