Tamniji tonovi kože mogu uticati na očitavanja pulsne oksimetrije kod dece

Tamniji tonovi kože mogu uticati na očitavanja pulsne oksimetrije kod dece

Istraživači iz Dečje bolnice u Filadelfiji (CHOP) nedavno su otkrili da uređaj koji se koristi za merenje nivoa kiseonika možda precenjuje te nivoe kod dece različitih rasa, što može dovesti do netačnih očitavanja. Nalazi su objavljeni na internetu u JAMA Pediatrics.

Pulsna oksimetrija je neinvazivni uređaj koji se koristi za merenje nivoa kiseonika u krvi. Prethodne studije kod odraslih su pokazale da izgleda da tamniji tonovi kože čine merenje manje preciznim. Naučnici su želeli da shvate da li se isti fenomen može videti kod dece.

„Deca imaju različite karakteristike kože od odraslih, što može uticati na pulsnu oksimetriju, tako da nismo želeli da jednostavno ekstrapoliramo nalaze odraslih i pretpostavimo da je isto važilo i za naše pedijatrijske pacijente“, rekao je prvi autor studije Halej Rupel, dr. RN, istraživač-docent na CHOP i Penn Nursing.

Da bi proučili odnos između istinske zasićenosti krvi kiseonikom i očitavanja dobijenih pulsnom oksimetrijom, istraživači su koristili retrospektivne elektronske podatke o zdravstvenom kartonu iz pedijatrijske laboratorije za kateterizaciju srca gde se pulsna oksimetrija snima u intervalima od 1 minuta u elektronskim zdravstvenim kartonima i može da se povezan sa gasovima arterijske krvi koji se obrađuju u isto vreme.

Studija je obuhvatila podatke o 774 pacijenta, uključujući 201 crnog ili afroameričkog pacijenta i 573 belca. Studija je otkrila da je 12% crnih pacijenata sa pravim niskim nivoom kiseonika imalo „normalno“ merenje pulsne oksimetrije, u poređenju sa 4% u beloj populaciji.

Iako su rezultati preliminarni, nalazi su u skladu sa drugim studijama i sugerišu da tamniji tonovi kože mogu dovesti do više neslaganja među očitanjima pulsnog oksimetra kod dece. Potrebne su dalje studije da bi se prospektivno procenila povezanost između boje kože i tačnosti pulsnog oksimetra kod dece, umesto da se oslanjaju na rasu dokumentovanu u elektronskom zdravstvenom kartonu.