Naučnici na udaljenom ostrvu pronašli „plastične“ stene

Naučnici na udaljenom ostrvu pronašli „plastične“ stene

Malo je mesta na Zemlji tako izolovanih kao što je ostrvo Trindade, vulkanski izdanak trodnevnog putovanja brodom od obale Brazila.

Tako je geolog Fernanda Avelar Santos bio zaprepašćen kada je pronašao uznemirujući znak ljudskog uticaja na inače netaknut pejzaž: stene nastale od prezasićenosti plastičnim zagađenjem koje pluta okeanom.

Santos je prvi put pronašla plastične stene 2019. godine, kada je otputovala na ostrvo da bi istražila svoju doktorsku tezu na potpuno drugu temu — klizišta, erozija i drugi „geološki rizici“.

Radila je u blizini zaštićenog rezervata prirode poznatog kao Plaža kornjača, najvećeg svetskog legla ugrožene zelene kornjače, kada je naišla na veliki izdanak neobičnog plavo-zelenog stena.

Zaintrigirana, odnela je nešto nazad u svoju laboratoriju nakon svoje dvomesečne ekspedicije.

Analizirajući ih, ona i njen tim identifikovali su uzorke kao novu vrstu geološke formacije, spajajući materijale i procese koje je Zemlja koristila za formiranje stena milijardama godina sa novim sastojkom: plastičnim smećem.

„Zaključili smo da ljudska bića sada deluju kao geološki agens, utičući na procese koji su ranije bili potpuno prirodni, poput formiranja stena“, rekla je ona za AFP.

„To se uklapa u ideju o antropocenu, o kojem naučnici ovih dana mnogo govore: geološka era ljudskih bića koja utiče na prirodne procese planete. Ova vrsta plastike nalik steni biće sačuvana u geološkim zapisima i obeležiće Antropocen“.

Nalaz ju je „uznemirio“ i „uznemirio“, rekao je Santos, profesor na Federalnom univerzitetu Parana, u južnom Brazilu.

Ona opisuje Trindade kao „poput raja“: prelepo tropsko ostrvo čija ga je udaljenost učinila utočištem za sve vrste – morske ptice, ribe koje se mogu naći samo tamo, skoro izumrle rakove, zelenu kornjaču.

Jedino ljudsko prisustvo na južnoatlantskom ostrvu je mala brazilska vojna baza i naučno-istraživački centar.

„To je divno“, rekla je.

„Tako da je bilo još užasnije pronaći nešto ovako – i to na jednoj od ekološki najvažnijih plaža.

Vratila se na ostrvo krajem prošle godine kako bi sakupila više primeraka i dublje kopala u taj fenomen.

Nastavljajući svoje istraživanje, otkrila je da su slične plastične formacije nalik stenama ranije prijavljivane na mestima uključujući Havaje, Britaniju, Italiju i Japan od 2014.

Ali ostrvo Trindade je najudaljenije mesto na planeti koje su do sada pronađene, rekla je ona.

Ona se plaši da će stene, koje erodiraju, izbaciti mikroplastiku u životnu sredinu i dodatno zagaditi lanac ishrane ostrva.

Studija nje i njenog tima, objavljena u septembru u časopisu Marine Pollution Bulletin, klasifikovala je novu vrstu „stena“ pronađenih širom sveta u nekoliko tipova: „plastiglomerati“, slični sedimentnim stenama; „piroplastika“, slična klastičnim stenama; i ranije neidentifikovani tip, „plastistone“, sličan magmatskim stenama formiranim tokom lave.

„Zagađenje mora izaziva promenu paradigme za koncepte formiranja stena i sedimentnih naslaga“, napisao je njen tim.

„Ljudske intervencije su sada toliko rasprostranjene da se mora postaviti pitanje šta je zaista prirodno.

Glavni sastojak stena koje je Santos otkrio bili su ostaci ribarskih mreža, otkrili su.

Ali okeanske struje su takođe odnele na ostrvo obilje flaša, kućnog otpada i drugog plastičnog smeća iz celog sveta, rekla je ona.

Santos je rekla da planira da tema bude njen glavni fokus istraživanja.

Trindade je „najnetinije mesto koje sam ikada videla“, rekla je ona.

„Vidjeti koliko je ranjivo na smeće koje zagađuje naše okeane pokazuje koliko je problem rasprostranjen širom svijeta.“