EU dodelila 10 miliona evra Međunarodnom krivičnom sudu za rad u Ukrajini i obezbediće još 3 miliona

EU dodelila 10 miliona evra Međunarodnom krivičnom sudu za rad u Ukrajini i obezbediće još 3 miliona

Evropska komisija dodelila je više od 10 miliona Međunarodnom krivičnom sudu za istragu ratnih zločina nakon ruske invazije.

Ovo je izjavio evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders na konferenciji o ratnim zločinima u Londonu, piše „Evropska istina“.

Rejnders je naglasio da kada je u pitanju sprečavanje nekažnjivosti za najteže ratne zločine, Međunarodni krivični sud ostaje ključni međunarodni akter u istrazi i procesuiranju počinilaca.

„Zbog toga je Evropska komisija od početka agresivnog rata Rusije izdvojila više od 10 miliona evra za podršku radu ISS u odnosu na Ukrajinu… Nedavno je doneta odluka da se finansira nastavak EU. projekat podrške ISS-u, koji je proračunat do 2025. godine i pokrivaće iznos od 3 miliona evra“, rekao je on.

Pored toga, Evropska komisija, Savet EU i države članice razgovaraju o zajedničkoj koordinaciji i daljim akcijama u vezi sa traženom podrškom Tužilaštva.

Podsetimo, ministri pravde više od 40 zemalja na konferenciji u Londonu u ponedeljak su se obavezali da će izdvojiti 4,9 miliona dolara za podršku istragama Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u Ukrajini.

Međunarodni krivični sud je prošle nedelje izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, koja je predstavnik ruskog predsednika za prava deteta.

Za detalje šta znači ova odluka Međunarodnog suda pravde pogledajte video blog EuroPravda i pročitajte članak Sud umesto tribunal? Šta znači haška poternica za Putinovo hapšenje i zašto nije dovoljna.