Američka kompanija kaže da su meksičke vlasti nezakonito zauzele njen lučki terminal

Američka kompanija kaže da su meksičke vlasti nezakonito zauzele njen lučki terminal

Američka kompanija za građevinske materijale Vulcan Materials Co saopštila je u ponedeljak da su meksičke snage bezbednosti prošle nedelje nezakonito zauzele njen lučki terminal u južnom Meksiku, u okviru produžene pravne bitke oko obližnjeg rudnika, piše Rojters.

Incident se dogodio prošlog utorka uveče na terminalu u popularnom turističkom centru Plaja del Karmen i usledio je nakon petogodišnje borbe sa vladom oko Vulkanovih ustupaka isprekidanih oštrim kritikama predsednika zemlje prošle godine.

Vulkan, koji prodaje lomljeni kamen, kao i asfalt i gotov beton, rekao je u saopštenju u nedelju da su radnici meksičke cementne kompanije Cemek pratili snage bezbednosti prošle nedelje u sklopu preuzimanja njihovog lučkog terminala.

„Šokirani smo u Cemeku i u meksičkim vladinim entitetima koji su podržali ovu nepromišljenu i za osudu oružanu zaplenu naše privatne imovine“, naveo je Vulkan u saopštenju.

Vulkan je odbio da kaže kako je prošlonedeljna akcija bila nezakonita ili ko trenutno kontroliše terminal.

Kompanija takođe tvrdi da je prošlogodišnja odluka vlade da zatvori svoje poslovanje bila nezakonita.

Cemek je u ponedeljak branio svoje postupke prošle nedelje, rekavši da ih podržava lokalni sud i nedavna naredba državnog tužioca.

Cemek se u saopštenju poziva na svoj ugovor sa lokalnom Vulkanskom jedinicom od pre dve decenije, za koji je rekao da mu omogućava da koristi terminal.

Kompanija je dodala da joj je nalogom tužioca odobren pristup prostorijama lučkog terminala, a da su ga vlasti 14. marta izvršile. Ovo je, rekao je Cemek, usledilo nakon onoga što je kompanija opisala kao meseci neuspešnih pregovora sa jedinicom Vulkan.

Meksičko ministarstvo bezbednosti nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Firma sa sedištem u Alabami nije bila u mogućnosti da vadi i otprema građevinski materijal otkako je meksička vlada zatvorila svoje operacije prošlog maja zbog zabrinutosti zbog štetnih uticaja podvodnog vađenja krečnjaka na lokalno okruženje i podzemne vode.

U to vreme, predsednik Andres Manuel Lopez Obrador kritikovao je uticaje kao „ekološku katastrofu“.

Video snimak objavljen na Fok Nevs-u, što je Vulkan potvrdio, pokazuje desetak službenika obezbeđenja koji su prošle nedelje ušli na lokaciju policijskim kamionima, kao i kamionet marke Cemek.