Na proslavljanju Nove godine u Siriji ubijena 3 Kurda

Na proslavljanju Nove godine u Siriji ubijena 3 Kurda

Opozicioni borci u Siriji, koje podržava Turska, ubili su najmanje tri etnička Kurda koji su slavili praznik u ponedeljak kasno paljenjem vatre, saopštili su sirijski opozicioni aktivisti i provladini mediji, piše AP.

Pucnjava u blizini grada Jinderisa na severozapadu zemlje, koji je pretrpeo značajnu štetu tokom prošlomesečnog zemljotresa, naglasila je visoke tenzije između opozicionih boraca koje podržava Turska i kurdske zajednice u Siriji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, opozicioni ratni posmatrač, saopštila je da su pucnjavu izveli pripadnici grupe Ahrar Šarkija, naoružane opozicione grupe koju podržava Turska.

Opservatorija je saopštila da su se članovi grupe posvađali sa nekim Kurdima nakon što su im se rugali što su zapalili vatru u čast kurdske proslave nove godine. Pripadnici grupe Ahrar Sharkiia pucali su i ubili tri Kurda i ranili još četiri, saopštila je opservatorija. Rečeno je da su svi ubijeni iz iste porodice.

Provladina radio stanica Šam FM saopštila je da su četiri Kurda ubijena u pucnjavi.

U satima nakon pucnjave, Kurdi iz Jinderisa izašli su na ulice. Neki su u konvoju putovali do grada Atmeh, udaljenog oko devet milja, gde su demonstranti pozvali Hajat Tahrir al-Šam povezan sa Al Kaidom da preuzmu kontrolu nad Džinderisom od milicija koje podržava Turska.

Rošin Otman, čiji je 50-godišnji brat bio među ubijenima i koji se pridružio demonstrantima, rekao je da je prvo grupa muškaraca počela da gađa Kurde koji su podmetnuli vatru, a zatim „otišla u svoju kancelariju i uzela oružje i počela prskajući metke po svima.”

„U proteklih pet godina naš život nije život“, rekla je ona, misleći na vreme od kada su grupe koje podržavaju Turci preuzele kontrolu nad Jinderisom, „Dosta nam je nepravde.

Sukobi između opozicionih naoružanih napadača koje podržava Turska i kurdskih boraca ostavili su na desetine mrtvih na obe strane u Siriji.

Turska je od 2016. pokrenula tri velike operacije unutar Sirije, ciljajući na glavnu sirijsku kurdsku miliciju — Jedinice za zaštitu naroda ili IPG — koje Turska smatra terorističkom organizacijom i produžetkom zabranjene Kurdistanske radničke partije ili PKK. PKK je decenijama vodila pobunu unutar Turske protiv vlade u Ankari.

IPG, međutim, čini okosnicu snaga koje predvode SAD u borbi protiv militanata Islamske države i dokazano je glavni saveznik SAD u Siriji.

Džinderis su kontrolisali kurdski borci do 2018. kada su ga zauzeli opozicioni borci koje podržava Turska i koji ga i dalje drže. Zauzimanje grada raselilo je mnoge Kurde.