Bolton: SAD ne bi trebalo da sarađuju sa nalogom za hapšenje Putina

Bolton: SAD ne bi trebalo da sarađuju sa nalogom za hapšenje Putina

Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je protiv odluke Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da podigne optužnicu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, nazivajući sud „suštinski nelegitimnim“.

„Verujem i verujem već dugi niz godina [da] je Međunarodni krivični sud u osnovi nelegitiman“, rekao je Bolton za Skaj njuz u ponedeljak, dodajući da njegov nalog za hapšenje Putina „nije nešto sa čime bi Sjedinjene Države trebalo da sarađuju“.

„To je veoma opasna institucija“, nastavio je. „To je vršenje vladine vlasti u vakuumu bez ikakvog ustavnog okvira koji bi je obuzdao.“

Pretpretresno veće Suda izdalo je u petak nalog za hapšenje Putina i ruske komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove zbog „protivpravne deportacije“ dece iz „okupiranih oblasti Ukrajine“. Optužbe se odnose na napore Rusije da evakuiše civile iz oblasti Donbasa.

Ni SAD ni Rusija ne priznaju jurisdikciju MKS-a. Obraćajući se novinarima u petak, američki predsednik Džo Bajden rekao je da veruje da je nalog za hapšenje „opravdan“, ali je priznao da sud „ni mi nismo priznali“.

Pored sankcionisanja brojnih najviših zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda 2020. godine, SAD se pridržavaju „Zakona o invaziji Haga“, dajući svoju vojnu dozvolu da izvrši invaziju na Holandiju u slučaju da su svi državljani SAD zadržani u sudu.

Kao državni podsekretar Džordža V. Buša, Bolton je 2002. godine potpisao zvanično pismo o povlačenju SAD iz njihove jurisdikcije. Kao savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, zapretio je sankcijama svima koji sarađuju u njihovim istragama o navodnim američkim ratnim zločinima u Avganistanu.

Iako je Bolton dve decenije tvrdio da je MKS „direktan napad na koncept nacionalnog suvereniteta“, on je u ponedeljak tvrdio da bi njegova optužnica protiv Putina mogla da ometa eventualne mirovne pregovore u Ukrajini.

„Ako želite da se pregovori održe, da li mislite da je zbog naloga za hapšenje Vladimira Putina veća ili manja verovatnoća da će on pregovarati?“ upitao je Skaj Kej Barli. Umesto toga, on je predložio da ruskom predsedniku sudi ili Ukrajina ili hipotetička prozapadna vlada u Moskvi.

Bolton je doživotni zagovornik upotrebe čvrste moći SAD protiv drugih nacija, i tokom svoje političke karijere pozivao je na promenu režima ili vojnu akciju u Iraku, Iranu, Avganistanu, Libiji, Severnoj Koreji, Venecueli i Rusiji. Prošlog leta je priznao CNN-u da je „pomogao u planiranju državnih udara“ širom sveta.

Kremlj je „nezabrinut“ optužbama protiv Putina, izjavio je u ponedeljak portparol Dmitrij Peskov. Peskov je ranije optužnicu nazvao „ništavom sa pravnog stanovišta“.