Izraelski ministar: Palestinski narod ne postoji

Izraelski ministar: Palestinski narod ne postoji

Ne postoji takva stvar kao palestinska istorija ili kultura, kao ni palestinski narod, tvrdi izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič. Ministar, koji je zadužen za administraciju okupirane Zapadne obale, izneo je zapaljive reči u nedelju tokom posete Francuskoj.

Smotrič je govorio na memorijalnoj manifestaciji u čast Žaka Kupfera, istaknutog cioniste i aktiviste desničarske partije Likud, koji je umro 2021. Ministar je održao govor stojeći na tribini prekrivenoj zastavom koja prikazuje varijaciju tzv. -nazvana mapa ‘Veliki Izrael’ koja izgleda uključuje Zapadnu obalu, istočni Jerusalim, Gazu i Jordan, pokazuju snimci događaja, koji su naširoko distribuirani na internetu.

„Da li postoji palestinska istorija ili kultura? Nema ni jedno. Palestinski narod ne postoji“, naveo je političar i pobrao aplauz publike.

Smotrič, doseljenik na okupiranoj Zapadnoj obali, takođe je tvrdio da je pravi Palestinac, dok je svog pokojnog dedu opisivao kao „Jerusalićana 13. generacije“ i „pravog Palestinca“.

Kontroverzne izjave izazvale su gnev palestinskih zvaničnika, koji su ih osudili kao „rasističke“ i „ekstremističke“. Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je Smotričevo poricanje postojanja Palestinaca, navodeći da takve izjave „podstiču okruženje koje podstiče jevrejski ekstremizam i terorizam protiv našeg naroda“.

Ovo je druga velika kontroverza koju je Smotrič, poznat po svom tvrdom cionističkom stavu i ponovljenim antipalestinskim primedbama, pokrenuo ovog meseca. Početkom meseca, ministar je pozvao na „brisanje“ palestinskog grada Huvara, koji je doživeo nemire izraelskih doseljenika nakon što je palestinski naoružani napadač ubio dva naseljenika. U neredima je poginuo najmanje jedan palestinski stanovnik Huvare.

Ove primedbe su naišle na široku osudu, što je navelo ministra da se povuče i tvrdi da „nije mislio da grad Huvara treba da bude zbrisan“, već da Izrael „treba da deluje na ciljani način protiv terorista i pristalica terorizma“.