Greta Tunberg dobila počasni doktorat Bogoslovskog fakulteta u Finskoj

Greta Tunberg dobila počasni doktorat Bogoslovskog fakulteta u Finskoj

Teološki fakultet Univerziteta u Helsinkiju dodelio je u ponedeljak 20-godišnjoj švedskoj eko aktivistkinji Greti Tunberg najviše priznanje – počasni doktorat, prenosi „Evropska istina“.

Kako je za novine objasnio Tuomas Heikkila, profesor crkvene istorije na Univerzitetu u Helsinkiju, Tunbergove aktivnosti – ekološki aktivizam – usko su povezane sa fakultetom koji proučava „fundamentalna pitanja čovečanstva”.

„(Ispituje) najveće nade i strahove. Najveće pretnje našeg vremena – kao što su klimatske promene, prirodne katastrofe i ratovi – su problemi koje je napravio čovek i koje pokušavamo da rešimo odgovarajući na simptome. Ali glavno pitanje je zašto ljudi su takvi kakvi su glupi?“, objašnjava on.

Univerzitet je kontaktirao Thunberg preko poznanika, jer nije imao njene direktne kontakte. Eko-aktivista nije prisustvovao ceremoniji dodele zvanja počasnog doktora, koja je održana u ponedeljak.

Počasne doktorate dodeljuju fakulteti Univerziteta u Helsinkiju otprilike svake četiri godine tokom dana diplomiranja.

Greta Tunberg postala je poznata 2018. godine, kada je počela da sedi svakog petka ispred zidina švedskog parlamenta, zahtevajući usvajanje akcija za zaštitu klime. Školski štrajkovi koje je započela – Petkom za budućnost – postali su globalni pokret.

Tunberg i desetine drugih aktivista nedavno su blokirali ulaz u norveško ministarstvo energetike u znak protesta protiv vetroturbina na zemljištu koje tradicionalno koriste autohtoni stočari irvasa Sami.