Napredak u lečenju višestrukog mijeloma

Napredak u lečenju višestrukog mijeloma

Mart je mesec svesti o mijelomu, a Sikander Ailavadhi, MD, hematolog/onkolog u Sveobuhvatnom centru za rak klinike Majo (Mayo Clinic), deli detalje o novim napretcima u istraživanju koje dovode do boljih ishoda za pacijente sa multiplim mijelomom.

Višestruki mijelom je relativno neuobičajen oblik raka krvi u koštanoj srži koji pogađa manje od 1% populacije SAD, prema Američkom društvu za rak. Iako ne postoji lek, bolest se može lečiti lekovima, hemoterapijom, zračenjem, pa čak i transplantacijom koštane srži kako bi se poboljšao kvalitet života pacijenata.

Dr Ailavadhi ko-vodi tim istraživača na Mayo Clinic koji se bave terapijom himernim antigenskim receptorom, takođe poznatom kao terapija ćelijama CAR-T, za lečenje pacijenata sa multiplim mijelomom i razvojem novih lekova za ciljanje različitih markera specifičnih za rak , uključujući antigen sazrevanja B-ćelija (BCMA) i druge.

„Napredak sa novim lekovima i terapijama za lečenje mijeloma kontinuirano se razvija i menja. Ovo je uzbudljivo vreme za istraživanje medicine protiv raka kako bi se identifikovale nove terapije koje će pružiti nadu pacijentima sa rakom“, kaže dr Ailavadi.

CAR-T ćelijska terapija je najsavremenija imunoterapija raka koja uključuje genetski modifikovanje T ćelija kako bi se učinile specifičnim za markere ćelija raka i aktivira imuni sistem da prepozna i uništi ćelije raka.

U nedavno objavljenoj studiji u New England Journal of Medicine, istraživači su uporedili terapiju ćelijama CAR-T sa trenutno dostupnim standardnim režimima lečenja pacijenata koji su prethodno lečeni od multiplog mijeloma kod kojih se bolest vratila nakon lečenja. Istraživači su izmerili stope preživljavanja bez progresije, definisane kao vreme tokom i nakon tretmana u kojem pacijent živi sa bolešću, ali se nije pogoršala.

Studija je pokazala da je kod prosečnog praćenja pacijenata od 18,6 meseci, medijan preživljavanja raka bez progresije bio 13,3 meseca u grupi lečenoj CAR-T ćelijskom terapijom, u poređenju sa samo 4,4 meseca u grupi sa standardnim režimom.

„Ovi nalazi pokazuju da se krećemo u pravom smeru ka istraživanju koje menja praksu koje bi obezbedilo terapiju ćelijama CAR-T ranije tokom lečenja pacijenata sa relapsom multiplog mijeloma – nešto što će, nadamo se, biti standard nege u budućnosti“, dodaje dr. Ailavadhi.

Istraživači klinike Majo nastavljaju da testiraju nove lekove koji ciljaju na multipli mijelom dok namenski timovi vode klinička ispitivanja koristeći nove CAR-T platforme za ćelijsku terapiju. To uključuje gotove i korišćenje tretmana CAR-T ćelijske terapije ranije na putu lečenja pacijenata.