Istraživači otkrivaju faktore rizika od uplitanja kitova u ribolovnu opremu

Istraživači otkrivaju faktore rizika od uplitanja kitova u ribolovnu opremu

Novo istraživanje tima predvođenog Državnim univerzitetom Oregon počinje da otkriva doba godine i lokacije na kojima su kitovi u najvećoj opasnosti da se zapetljaju u ribolovnu opremu na obali Oregona.

„Uspeli smo da geografski lociramo neka područja u kojima je rizik od zapletanja kitova veći“, rekla je Solene Dervil, postdoktorski saradnik na Institutu za morske sisare u državi Oregon. „Takođe smo otkrili da rizik varira s vremenom. To je veoma dinamična stvar. I varira u zavisnosti od odgovora na uslove okeana.“

Istraživanje, navedeno u nedavno objavljenom radu u časopisu Biological Conservation i sprovedeno u saradnji sa naučnicima na Odeljenju za ribu i divlje životinje Oregona, važno je jer pruža bolje alate za upravljanje ribarstvom, rekli su istraživači.

U ovom slučaju, istraživanje se fokusiralo na ribolov rakova Dungeness, koji je ekonomski najvažniji u Oregonu. Prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu, komercijalna oprema za lonce za rakove Dungeness je jedan od najčešće identifikovanih tipova opreme uključenih u zaplete duž zapadne obale Sjedinjenih Država.

„Što više znanja imamo o tome kada i gde se nalaze kitovi i kako se to preklapa sa distribucijom ribarstva, to bolje“, rekao je Troi Buell, vođa državnog programa upravljanja ribarstvom za ODFV i koautor rada. „Pomaže nam da dizajniramo ciljanije mere upravljanja koje su najefikasnije za kitove, dok imaju najmanji uticaj na ribarstvo.

U 2020., ODFV je usvojio nove propise za komercijalni ribolov kraba Dungeness kako bi se pozabavio problemima upetljavanja kitova. Nekoliko ključnih odredbi tih pravila završava se nakon tekuće sezone rakova u Dungenessu.

ODFV će uzeti u obzir nalaze iz ovog upravo objavljenog dokumenta kako bi procenio njihovu efikasnost i do jeseni preporučio nastavak ili prilagođavanje propisa za buduće sezone, rekla je Keli Korbet, ODFV-ov vođa projekta komercijalnih rakova i koautor rada.

Zaplitanje u ribolovnu opremu predstavlja veliku pretnju za kitove jer može da udavi pojedince, izazove dugotrajne povrede koje utiču na zdravlje pojedinca ograničavajući njihovu sposobnost da jedu, putuju i razmnožavaju se i potencijalno utiču na brojnost populacije. Zaplitanje je goruća briga za kitove kod zapadne obale Sjedinjenih Država, gde su dokumentovana zapetljanost naglo porasla tokom protekle decenije. Kit perajac okružen Dalovim pliskavicama na obali Oregona u blizini Astorije 2019. Zasluge: Državni univerzitet Oregon/Oregon Department of Fish and Vildlife.

Tokom osmogodišnjeg perioda koji se završava 2021. godine, u proseku je prijavljeno oko 35 zapleta godišnje u vodama zapadne obale Sjedinjenih Država, prema podacima NOAA. To je otprilike tri puta više od proseka iz prethodnih osam godina. Naučnici se slažu da ovi brojevi verovatno predstavljaju samo mali deo stvarnog broja zapleta jer neke možda nikada neće biti primećene ili prijavljene.

Za novi rad, istraživači su se fokusirali na kitove rorkual, koji uključuju grbave, perajaste i plave kitove, duž cele obale Oregona. Najčešće se navodi da su grbavi kitovi upleteni u opremu kraba Dungenessa na zapadnoj obali. U manjoj meri, ugroženi plavi kitovi i kitovi peraji su takođe u opasnosti od zapetljavanja, iako nije potvrđeno da se nijedna vrsta uplela u bilo koju ribolovnu opremu Oregona, primećuju istraživači.

Istraživači su se oslanjali na prethodni rad tima iz države Oregon koji je procenio gustinu kitova, uključujući mesečne letove helikopterom duž obale. Ovaj rad sprovodi Laboratorija za geoprostornu ekologiju morske megafaune u Hatfield Marine Science Centru u Njuportu, koju vodi vanredni profesor Leigh Torres, koautor novog rada.

Istraživački tim je predvideo mesečnu gustinu kitova u Oregonu na osnovu varijacija u okeanskim i klimatskim uslovima za period 2011-2020. Tim je zatim preklopio ove mape sa podacima o lokacijama za pecanje kraba u Dungenessu kako bi utvrdio gde i kada su kitovi bili u najvećem riziku od uplitanja u opremu za rakove.

Među njihovim nalazima:

Čini se da su fluktuacije u klimatskim i okeanskim uslovima, kao što su događaji uzdizanja i morski toplotni talasi, glavni pokretači rizika zapletanja kitova u opremi za pecanje kraba Dungenessa, zaključuju istraživači. Kada se ove informacije kombinuju sa podacima o godišnjem dobu i lokaciji, istraživači veruju da njihovi nalazi mogu podržati donošenje odluka od strane menadžera ribarstva.

„Iako može postojati inherentna tenzija između komercijalnog ribolova i zapleta kitova, niko ne želi da uhvati kitove i svi želimo uspešan, održiv ribolov kraba Dungenessa“, rekao je Tores. „Smatramo da su naši nalazi važan korak ka istovremenom postizanju oba ova cilja i oslobađanju svake tenzije.