Uticaja vrste pakovanja na stabilnost piva

Uticaja vrste pakovanja na stabilnost piva

Ukus piva počinje da se menja čim se upakuje, što izaziva debatu među ljubiteljima: Da li piće ostaje svežije u flaši ili limenci? Sada, istraživači izvještavaju u ACS Food Science & Technologi da je odgovor, pa, komplikovan i zavisi od vrste piva. Amber ale je ostao svežiji u bocama, dok je izbor kontejnera mnogo manje uticao na stabilnost Indijskog bledog piva (IPA).

Pored vode i etanola, pivo sadrži hiljade jedinjenja ukusa, koja su metaboliti koje proizvode kvasac, hmelj i drugi sastojci. Tokom skladištenja, hemijske reakcije razlažu neke od tih komponenti dok formiraju druge. Ovo smanjuje sadržaj nekih ukusnih ukusa, a istovremeno stvara one koji nisu ukusni, što doprinosi starenju ili ustajanju piva.

Da bi pomogli pivarima da produže rok trajanja, istraživači su proučavali starenje piva, ali su se koncentrisali na lagane lagere i ograničenu grupu hemikalija. Džesika Preni i kolege želele su da prošire taj rad na amber ale i IPA, kao i na dodatna jedinjenja. Tim je takođe želeo da izvrši prvo poređenje stabilnosti piva upakovanog u staklene boce sa aluminijumskim limenkama.

Limenke i smeđe boce amber ale i IPA hladile su se mesec dana, a zatim držane na sobnoj temperaturi pet meseci da bi oponašale tipične uslove skladištenja. Svake dve nedelje, istraživači su analizirali metabolite u novootvorenim kontejnerima. Tokom ovog vremena, koncentracija određenih metabolita u ćilibarskom pivu — uključujući neke aminokiseline i estre — značajno se razlikovala u zavisnosti od toga da li je upakovano u bocu ili konzervu.

IPA je, međutim, bila mnogo manje osetljiva na vrstu ambalaže, verovatno zbog veće koncentracije polifenola iz hmelja. Ova jedinjenja ne samo da sprečavaju oksidaciju već se i vezuju za aminokiseline, čime ih zadržavaju u pivu, a ne dozvoljavaju im da se zaglave u unutrašnjosti posude.

Istraživači su takođe otkrili da se metabolički profil i amber ale i IPA menja tokom vremena, bilo da je upakovano u limenku ili bocu. Međutim, ćilibarsko pivo u limenkama je pokazalo najveće varijacije tokom starenja. Jednom kada naučnici saznaju kako sve ove promene utiču na ukus, pivari će moći da donesu bolje informisane odluke o najboljoj vrsti pakovanja za svoju određenu vrstu piva.