Centralne banke pokušavaju da smire tržišta nakon dogovora UBS-a da kupi Credit Suisse

Centralne banke pokušavaju da smire tržišta nakon dogovora UBS-a da kupi Credit Suisse

Neke od najvećih svetskih centralnih banaka okupile su se u nedelju da zaustave širenje bankarske krize dok su švajcarske vlasti u nedelju ubeđivale UBS Group AG da kupi rivalsku Credit Suisse Group AG u istorijskom dogovoru, prenosi Rojters.

UBS će platiti 3 milijarde švajcarskih franaka (3,23 milijarde dolara) za 167 godina staru Credit Suisse i preuzeti do 5,4 milijarde dolara gubitka u ugovoru podržanom ogromnom švajcarskom garancijom i koji se očekuje da će biti zatvoren do kraja 2023.

Ubrzo nakon saopštenja kasno u nedelju, Federalne rezerve SAD, Evropska centralna banka i druge velike centralne banke izašle su sa izjavama kako bi uverile tržišta koja su zahvaćena bankarskom krizom koja je počela kolapsom dve regionalne američke banke ranije ovog meseca.

U globalnom odgovoru tipa koji nije viđen od vrhunca pandemije, Fed je rekao da se udružio sa centralnim bankama u Kanadi, Engleskoj, Japanu, EU i Švajcarskoj u koordinisanoj akciji za poboljšanje likvidnosti tržišta. ECB je obećala da će podržati banke evrozone kreditima ako bude potrebno, dodajući da je švajcarski spas Credit Suisse „instrumentalan“ za vraćanje smirenosti.

„Bankarski sektor evrozone je otporan, sa jakim pozicijama kapitala i likvidnosti“, saopštila je ECB. „U svakom slučaju, naš alat za politiku je u potpunosti opremljen za pružanje podrške likvidnosti finansijskom sistemu evrozone ako je potrebno i za očuvanje nesmetanog prenosa monetarne politike.

Predsednik Fed-a Džerom Pauel i ministarka finansija SAD Dženet Jelen rekli su da pozdravljaju najavu švajcarskih vlasti. Banka Engleske je takođe pozdravila poteze švajcarskih vlasti.

Brak švajcarskog bankarstva prati napore u Evropi i Sjedinjenim Državama da podrže ovaj sektor od kolapsa američkih zajmodavaca Silikonske doline banke i Signature banke.

Neki investitori su pozdravili korake preduzete tokom vikenda, ali su zauzeli oprezan stav.

„Pod uslovom da tržišta ne nanjuše druge dugotrajne probleme, mislim da bi ovo trebalo da bude prilično pozitivno“, rekao je Brajan Džejkobsen, viši investicioni strateg u Allspring Global Investments.

Problemi i dalje ostaju u američkom bankarskom sektoru, gde su akcije banaka i dalje pod pritiskom uprkos potezu nekoliko velikih banaka da deponuju 30 milijardi dolara u First Republic Bank (FRC.N), instituciju koju su potresli neuspesi Silicijumske doline i Signature banke.

S&P je u nedelju snizio kreditni rejting Prve republikanske banke na B+ sa BB+.

Četiri istaknuta američka poslanika o bankarskim pitanjima izjavila su u nedelju da će razmotriti da li je potreban veći savezni limit osiguranja za bankarske depozite.

Američka Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), u međuvremenu, planira da ponovo pokrene proces prodaje za banku Silicijumske doline (SIVB.O), pri čemu regulator traži potencijalni raspad zajmodavca, prema ljudima koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Još nije bilo jasno da li je švajcarski dogovor dovoljan da povrati poverenje u zajmodavce širom sveta. Uskoro se otvaraju berze u Aziji, Australiji i Novom Zelandu.

Intervencija je usledila nakon što su dva izvora rekla Rojtersu ranije u nedelju da velike banke u Evropi traže od Fed-a i ECB-a da se umešaju sa jačim signalima podrške za zaustavljanje zaraze.

Evro, funta i australijski dolar su porasli za oko 0,4% u odnosu na dolar, što ukazuje na stepen sklonosti ka riziku na tržištima.

„Akcije banaka bi trebalo da ojačaju na vestima, ali je prerano da se signalizira da je sve jasno“, rekao je Majkl Rozen, glavni investicioni direktor za Angeles Investments u Kaliforniji.

Predsednik UBS-a Kolm Keleher rekao je na konferenciji za novinare da će ugasiti investicionu banku Credit Suisse, koja ima hiljade zaposlenih širom sveta. UBS je saopštio da očekuje godišnje uštede od oko 7 milijardi dolara do 2027.

Švajcarska centralna banka saopštila je da sporazum od nedelje uključuje 100 milijardi švajcarskih franaka (108 milijardi dolara) pomoći za likvidnost za UBS i Credit Suisse.

Akcionari Credit Suisse će dobiti 1 deonicu UBS za svakih 22,48 posedovanih akcija Credit Suisse, što je ekvivalentno 0,76 švajcarskih franaka po akciji za ukupnu naknadu od 3 milijarde franaka, saopštio je UBS.

Akcije Credit Suisse prošle nedelje su izgubile četvrtinu svoje vrednosti. Banka je bila prinuđena da iskoristi 54 milijarde dolara finansiranja centralne banke dok pokušava da se oporavi od skandala koji su potkopali poverenje.

Prema ugovoru sa UBS-om, neki vlasnici obveznica Credit Suisse su veliki gubitnici. Švajcarski regulator je odlučio da će obveznice Kredit Svisa zamišljene vrednosti od 17 milijardi dolara biti procenjene na nulu, što je razbesnelo neke od vlasnika duga koji su mislili da će biti bolje zaštićeni od akcionara u sporazumu o spasavanju objavljenom u nedelju.