Bajden izrazio zabrinutost Netanjahuovog pravosudnog plana

Bajden izrazio zabrinutost Netanjahuovog pravosudnog plana

Predsednik SAD Džo Bajden razgovarao je u nedelju sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kako bi „izrazio zabrinutost“ zbog planiranog remonta pravosudnog sistema njegove vlade koji je izazvao široke proteste širom Izraela i da podstakne kompromis, piše AP.

Bela kuća je saopštila da je Bajden ponovio zabrinutost SAD u vezi sa merama za poništavanje izolacije pravosuđa od političkog sistema zemlje, u pozivu koji je visoki zvaničnik administracije opisao kao iskren i konstruktivan. Nije bilo neposrednih naznaka da je Netanjahu izbegavao akciju, nakon što je odbacio kompromis prošle nedelje koji je ponudio glavni predsednik zemlje.

Netanjahu je u nedelju rekao da će zakonske promene biti sprovedene odgovorno uz zaštitu osnovnih prava svih Izraelaca. Njegova vlada – najdesničarskija u zemlji ikada – kaže da je remont imao za cilj da ispravi neravnotežu koja je sudovima dala previše moći i sprečila zakonodavce da sprovedu volju glasačke javnosti.

Kritičari kažu da će to poremetiti delikatni izraelski sistem kontrole i ravnoteže i gurnuti zemlju ka autoritarizmu. Protivnici ove mere sproveli su ometajuće proteste, pa su čak upleli i vojsku zemlje, nakon što je više od 700 elitnih oficira iz vazduhoplovnih snaga, specijalnih snaga i Mosada reklo da će prestati da se dobrovoljno javljaju na dužnosti.

Razgovor je uslijedio nakon nedjeljnog sastanka u Egiptu između izraelskih i palestinskih zvaničnika u kojem su obećali da će preduzeti korake za smanjenje tenzija uoči osjetljive sezone praznika. Bajdenova administracija pohvalila je ishod samita u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik na Crvenom moru, gde je u zajedničkom saopštenju navedeno da su strane ponovo potvrdile posvećenost deeskalaciji i sprečavanju daljeg nasilja.

Delegacije Izraela i Palestine sastale su se po drugi put za manje od mesec dana, pod vođstvom regionalnih saveznika Egipta i Jordana, kao i Sjedinjenih Država, kako bi okončali jednogodišnji grč nasilja. Više od 200 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj vatri na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, a više od 40 Izraelaca ili stranaca je ubijeno u palestinskim napadima za to vreme.

To uključuje obećanja da će se zaustaviti jednostrane akcije, navodi se. Izrael se obavezao da će prekinuti razgovore o izgradnji novih naselja na četiri meseca i da će zaustaviti planove za legalizaciju neovlašćenih ispostava naselja na šest meseci.

„Dve strane su se složile da uspostave mehanizam za suzbijanje i suzbijanje nasilja, podsticanja i zapaljivih stanja i akcija“, navodi se u saopštenju.

Strane će izvestiti o napretku na naknadnom sastanku u Egiptu sledećeg meseca.