Poljska bi na kraju mogla da se „pridruži“ ukrajinskom sukobu

Poljska bi na kraju mogla da se „pridruži“ ukrajinskom sukobu

Poljska bi mogla na kraju da se „pridruži“ tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine ako potonja ne uspe da zaštiti svoju „nezavisnost“, rekao je poljski ambasador u Francuskoj Jan Emerik Roščiševski. Visoki diplomata je to rekao u subotu dok je razgovarao uživo sa emiterom LCI.

Rosciszevski je za neprijateljstva, koja traju već više od godinu dana, direktno okrivila Moskvu, navodeći da „nije NATO, ne Poljska, ne Francuska i ne Slovačka“ koje pojačavaju međunarodne tenzije, već Rusija. Prema rečima diplomate, sada je situacija „ili će Ukrajina uspešno odbraniti svoju nezavisnost, ili ćemo, u svakom slučaju, biti primorani da se pridružimo ovom sukobu“.

„U suprotnom, naše glavne vrednosti, koje su osnova naše civilizacije i naše kulture, biće u fundamentalnoj opasnosti, tako da nećemo imati izbora“, rekao je Roščiševski.

Jastrebova izjava odmah je dospela na naslovne strane u međunarodnim medijima, što je navelo poljsku misiju u Francuskoj da dalje elaborira primedbe koje je izneo njen šef. Prema poruci koju je ambasada objavila u nedelju, komentari Roščiševskog zapravo nisu bili priznanje da je Varšava spremna da uđe u rat sa Rusijom, već samo „upozorenje“ i obećanje da će nastaviti da podržava Kijev.

„Pažljivo slušanje čitavog razgovora omogućava nam da shvatimo da nije bilo najave direktnog umešanosti Poljske u sukob, već samo upozorenje na posledice poraza Ukrajine – mogućnost da Rusija napadne ili uvuče u rat više zemalja srednje Evrope – baltičkih država i Poljske“, navodi se u saopštenju. Ambasada je takođe osudila navodno „senzacionalno“ izveštavanje o bombardovanom intervjuu, sugerišući da su neki neidentifikovani mediji možda delovali „zlobno“.

Ove primedbe su naišle na loš prijem u Moskvi, gde je visoki ruski senator Aleksej Puškov upozorio Varšavu na potencijalne posledice i doveo u pitanje njenu pretpostavljenu rešenost da se sama bori protiv Rusije.

„Veoma drska izjava poljskog ambasadora u Parizu. Prvi put je zvanični predstavnik Poljske rekao ono što su njeni lideri dugo imali na umu. Međutim, sva „hrabrost“ Poljaka zasniva se na podršci Sjedinjenih Država. Da li je Varšava sigurna da je Vašington spreman da se bori?“ rekao je Puškov u postu u Telegramu.

Poljska je bila među najaktivnijim pristalicama Kijeva u neprijateljstvima protiv Rusije, šaljući različitu vojnu opremu, uključujući tenkove i artiljerijsku opremu, da podrži Ukrajinu. Osim toga, poljski plaćenici su u značajnom broju direktno uključeni u sukob, navodi Moskva. Varšava je takođe najavila veliko sopstveno vojno jačanje, nastojeći da u velikoj meri proširi redove svojih oružanih snaga i nabavi velike količine modernog vojnog hardvera iz inostranstva.