Borelj: Srbija i Kosovo postigli dogovor o normalizaciji odnosa

Borelj: Srbija i Kosovo postigli dogovor o normalizaciji odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti postigli su dogovor o normalizaciji odnosa dve zemlje na razgovorima u Severnoj Makedoniji.

Ovo je na Tviteru objavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, piše „Evropska istina“.

Prema Borelju, Kosovo i Srbija su se dogovorili o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa.

„Složili smo se… Strane su se u potpunosti obavezale da će poštovati sve članove sporazuma i da će svoje obaveze ispuniti brzo i u dobroj nameri“, napisao je Borel.

Sporazum postignut u subotu rezultat je 12 sati pregovora. Obojica lidera održala su odvojene sastanke sa Borelom pre trojne sednice u Severnoj Makedoniji, piše Rojters.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se stranke nisu složile u svim tačkama. „Uprkos našim razlikama, vodili smo pristojan razgovor“, rekao je on.

Kurti je zauzvrat rekao da je „ovo de fakto priznanje Kosova i Srbije“, iako Srbija još nije potpisala sporazum.

Borel je rekao da će EU sada snažno nastojati da obe strane ispune svoje obaveze ako žele da se pridruže bloku, upozoravajući da će biti posledica ako to ne učine.

On se dotakao i predloženog ujedinjenja srpskih opština na Kosovu, čime bi se opštinama sa srpskom većinom dala veća autonomija, o čemu su se dugo raspravljali.

„Kosovo je pristalo da odmah počne – i kad kažem odmah, mislim odmah – pregovore sa Evropskom unijom koji bi olakšali dijalog o uspostavljanju konkretnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje adekvatnog nivoa samouprave za srpske zajednice na Kosovu. “ rekao je.

U aneksu o implementaciji sporazuma, objavljenom u subotu uveče, EU se obavezala da će u roku od 150 dana organizovati donatorsku konferenciju za kreiranje paketa investicione i finansijske pomoći za Kosovo i Srbiju.

Podsetimo, Kosovo i Srbija su se prošlog meseca u Briselu dogovorili o sporazumu o normalizaciji odnosa koji podržava Zapad nakon skoro 10 godina dijaloga uz posredovanje EU, tokom kojeg je postignut mali napredak. Međutim, i dalje je bio potreban dogovor o aneksu za sprovođenje plana, koji je bio u fokusu subotnjih razgovora.