Ukrajina: Rusi plasiraju lažne vesti o mobilizaciji žena

Ukrajina: Rusi plasiraju lažne vesti o mobilizaciji žena

Propaganda Kremlja nastavlja da širi lažne izveštaje i mitove, manipulišući činjenicama kako bi uticala na ukrajinsku publiku. Konkretno, oni su pokušavali da diskredituju tekuću kampanju mobilizacije, izjavila je zamenica ministra odbrane Hana Maliar na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Ona je rekla da su se izveštaji o navodnoj mobilizaciji ženskih obveznika vratili na dnevni red proruskih Telegram kanala. „Čini se da ova tema toliko puta nije dobila povratnu informaciju, ali oni uporno pokušavaju da je ’zavrnu’, bez obzira na uspeh“, rekla je zamenica ministra odbrane.

Maliar je naglasiča da se u Ukrajini državljanke ne smeju mobilisati bez njihovog pristanka. Čak se ni ratni lekari ne šalju na liniju fronta bez prethodnog pristanka, primetila je ona.

„Ukoliko vojni obveznik dobije nacrt obaveštenja, to je radi pojašnjenja njenih ličnih podataka. Prema zakonu, takva provera mora da se radi svakih pet godina“, dodala je ona.

Maliar je takođe napomenula da stalno kruže informacije da će se sudski pozivi izdavati navodno preko aplikacije Dija za vladine e-usluge, što nije tačno.

„Zapravo, oni koji nikada nisu služili vojni rok upućuju se u centre za obuku. Zbog rata velikih razmera, obuka privatnih i podoficira odvija se u kraćem vremenskom roku, ali bez smanjenja kvaliteta takve obuke.“

„Osim toga, potrebno je shvatiti da su novomobilisani raspoređeni u različitim oblastima, ne samo na istoku. U pozadini u različitim regionima Ukrajine ima mnogo vojnih jedinica koje imaju zadatak da približe našu Pobedu. Spektar je širok. – od obrazovnih objekata i jedinica do baza, depoa i arsenala, a tu su i jedinice za održavanje, veze i sajber odbrana.Vredi pomenuti aerodrome, bolnice, transportne baze.Potrebna je njihova 24-časovna zaštita i odbrana Takođe se vrši mobilizacija za pokrivanje takvih pozicija“, rekla je Maliar.