OCA: Sportisti ne treba da budu kažnjeni za postupke svojih vlada

OCA: Sportisti ne treba da budu kažnjeni za postupke svojih vlada

Olimpijski savet Azije (OCA) nastavio je da utire put ruskim i beloruskim sportistima da se kvalifikuju za Letnje igre u Parizu sledeće godine kroz događaje u regionu kada je njegov Forum sportista podržao principe koji stoje iza toga, prenosi Rojters.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nalazi se pod ogromnim pritiskom 35 vlada, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku, da isključe sportiste iz Rusije i njenog saveznika Belorusije zbog invazije na Ukrajinu.

MOK je u januaru rekao da je otvoren za uključivanje sportista iz zemalja na Olimpijske igre kao neutralnih i predložio Aziju kao mogući kvalifikacioni put za zaobilaženje zabrane učešća na evropskim regionalnim takmičenjima.

OCA je već ponudila da dozvoli da se ruski i beloruski sportisti takmiče na Azijskim igrama u Kini kasnije ove godine i, prema regionalnom telu, dogovoreno je okupljanje 88 sportista na zatvorenom sastanku u Bangkoku u subotu.

U saopštenju OCA navodi se da se forum složio da sportisti „ne treba da budu kažnjeni za postupke svojih vlada“ i „treba da imaju pristup međunarodnim takmičenjima (uključujući Azijske igre) bez ikakvog oblika diskriminacije“.

Forum je takođe odobrio uslove pod kojima bi Rusi i Belorusi mogli da se takmiče, uključujući zabranu vladinih zvaničnika iz dve zemlje, zabranu isticanja zastava ili nacionalnih simbola i potpuno poštovanje doping pravila.

Forum je insistirao na „pravednosti prema azijskim sportistima u bilo kom kvalifikacionom putu“, što je pokazatelj da bilo koje mesto u Parizu dodeljeno Rusima i Belorusima ne bi trebalo da bude na štetu sportista sa najmnogoljudnijeg kontinenta.

Argumenti su odražavali stav MOK-a, koji očajnički želi da spreči da sukob koji je u toku razdvoji olimpijski pokret po tom pitanju.

Ukrajina je zapretila da će bojkotovati Olimpijske igre u Parizu ukoliko Rusima i Belorusima bude dozvoljeno da se takmiče. Konačna odluka još nije doneta.

35 vlada „istomišljenika“ izrazilo je zabrinutost zbog sportista koji se takmiče kao neutralni u izjavi prošlog meseca s obzirom da su direktno finansirane od strane njihovih vlada i često su imali bliske veze sa vojskom.

Azijske igre se održavaju u Hangdžouu od 23. septembra do 8. oktobra, pošto su odložene od prošle godine zbog pandemije COVID-19.