Ukrajina i dalje može da snabdeva trupe u Bahmutu

Ukrajina i dalje može da snabdeva trupe u Bahmutu

Ukrajinske snage u blizini oštećenog istočnog grada Bahmuta uspevaju da drže ruske jedinice na odstojanju kako bi municija, hrana, oprema i lekovi mogli da budu isporučeni braniocima, saopštila je vojska u subotu, izveštava Rojters.

A u najnovijoj tvrdnji da je naneo velike žrtve, Kijev je rekao da su njegove trupe ubile 193 Rusa i ranile 199 drugih tokom borbi u petak.

Rusija je zauzimanje Bahmuta postavila kao prioritet u svojoj strategiji za preuzimanje kontrole nad ukrajinskim industrijskim regionom Donbas na istoku. Grad je u velikoj meri uništen tokom višemesečnih borbi, a Rusija je ponavljala napade.

„Uspevamo da isporučimo neophodnu municiju, hranu, opremu i lekove u Bahmut. Takođe uspevamo da iznesemo naše ranjenike iz grada“, rekao je portparol vojske Sergej Čerevati za televizijski kanal ICTV.

Rekao je da su ukrajinski izviđači i kontra-artiljerijska vatra pomagali da se neki putevi u grad drže otvorenim. Osim što su nanele velike gubitke, prokijevske snage su u petak oborile dve ruske bespilotne letelice i uništile pet neprijateljskih skladišta municije, dodao je on.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri te tvrdnje. Prošle nedelje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su ruske snage pretrpele više od 1.100 mrtvih za manje od nedelju dana bitaka u i oko Bahmuta.