Misteriozna svetlost primećena na nebu iznad Kalifornije

Misteriozna svetlost primećena na nebu iznad Kalifornije

Misteriozne pruge svetlosti su se videle na nebu u oblasti Sakramenta u petak uveče, šokirajući ljubitelje Dana Svetog Patrika koji su potom na društvenim mrežama objavili video snimke iznenađujućeg prizora.

Haime Hernandez je bio iza kompanije King Cong Breving Compani u Sakramentu na proslavi Dana Svetog Patrika kada su neki u grupi primetili svetla. Hernandez je brzo počeo da snima. Bilo je gotovo za oko 40 sekundi, rekao je u subotu.

„Uglavnom smo bili u šoku, ali zaprepašćeni što smo svedoci tome“, rekao je Hernandez u mejlu. „Niko od nas nikada nije video ništa slično.“

Vlasnik pivare je postavio Hernandezov video na Instagram, pitajući da li neko može da reši misteriju.

Džonatan Mekdauel kaže da može. Mekdauel je astronom Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku. Mekdauel je u subotu u intervjuu za Asošiejted pres rekao da je 99,9 odsto uveren da su tragovi svetlosti posledica zapaljenog svemirskog otpada.

Mekdauel je rekao da je japanski komunikacioni paket koji je prenosio informacije sa Međunarodne svemirske stanice na komunikacioni satelit i potom nazad na Zemlju postao zastareo 2017. godine kada je satelit povučen. Oprema, teška 310 kilograma, odbačena je iz svemirske stanice 2020. jer je zauzimala dragoceni prostor i potpuno bi izgorela pri ponovnom ulasku, dodao je Mekdauel.

Plamteći komadići olupine stvorili su „spektakularnu svetlosnu predstavu na nebu“, rekao je Mekdauel. Procenio je da su krhotine bile visoke oko 40 milja i idu hiljadama milja na sat.

Američke svemirske snage potvrdile su put ponovnog ulaska preko Kalifornije za inter-orbitni komunikacioni sistem, a tajming je u skladu sa onim što su ljudi videli na nebu, dodao je on. Svemirske snage nisu mogle odmah da se dobiju u subotu sa pitanjima.