Donald Tramp nije prijavio više od 100 poklona stranih država

Donald Tramp nije prijavio više od 100 poklona stranih država

Bela kuća Donalda Trampa nije prijavila više od 100 poklona stranih država u vrednosti većoj od četvrt miliona dolara, a savezni zvaničnici nisu uspeli da pronađu Trampovu sliku u prirodnoj veličini koju je dao predsednik El. Salvador kao i palice za golf od premijera Japana, navodi se u izveštaju Predstavničkog doma demokrata u petak, prenosi AP.

Među neprijavljenim predmetima je 16 poklona iz Saudijske Arabije ukupne vrednosti više od 45.000 dolara, uključujući bodež u vrednosti do 24.000 dolara i 17 poklona iz Indije koji uključuju skupe manžetne, vazu i model Tadž Mahala od 4.600 dolara, navodi se u izveštaju. od demokrata u nadzornom odboru Predstavničkog doma.

Pokloni iznad nekoliko stotina dolara koje strani zvaničnici daju predsedniku, potpredsedniku i njihovim porodicama moraju se prijaviti Stejt departmentu prema Zakonu o stranim poklonima i odlikovanju. U izveštaju Predstavničkog doma demokrata, koji se poziva na evidenciju Stejt departmenta, navodi se da je broj poklona koje su prijavili Tramp i njegova porodica manji od broja koji su objavili prethodni predsednici.

Sve u svemu, kaže se u izveštaju, iako je Bela kuća prijavila neke poklone državi između 2017. i 2019. godine, nije prijavila više od 100 stranih poklona ukupne vrednosti preko 250.000 dolara.

U izveštaju se navodi da savezni zvaničnici nisu uspeli da lociraju Trampovu sliku u prirodnoj veličini koju je, prema internoj prepisci Bele kuće, naručio predsednik Salvadora i koju je isporučio američkoj ambasadi u Salvadoru kao poklon Trampu upravo pre američkih izbora 2020. Prema izveštaju, američki ambasador u Salvadoru upozorio je američke zvaničnike na poklon i zatražio pomoć u njegovom transportu.

U izveštaju se navodi da „nema zapisa o raspolaganju slike“ od strane Nacionalne uprave za arhive i dokumente ili Uprave za opšte službe, ali da neki zapisi ukazuju na to da je možda prebačena na Floridu u julu 2021. kao vlasništvo Trampa.

Takođe se ne vodi računa o hiljadama dolara u palicama za golf koje je Trampu dao Šinzo Abe, tadašnji premijer Japana, 2018. i 2019. godine.

„Današnji preliminarni nalazi ponovo upućuju na drsko zanemarivanje vladavine zakona od strane Trampove administracije i njeno sistematsko pogrešno rukovanje velikim poklonima stranih vlada, uključujući mnoge raskošne personalizovane poklone koji znatno premašuju zakonsku granicu vrednosti, ali nikada nisu prijavljeni — neki koji još uvek nedostaju danas”, rekao je predstavnik Džejmi Raskin iz Merilenda, najviši demokrata u Nadzornom odboru, u saopštenju.

On je takođe rekao da će komisija „ostati posvećena praćenju činjenica kako bi utvrdila u kojoj meri je bivši predsednik Tramp prekršio zakon ili ustav kada nije prijavio poklone i preuzeo vredne predmete, a da za njih nije platio poštenu tržišnu cenu .”

Trampov portparol nije odmah uzvratio imejl u kojem traži komentar.