Erdogan dao zeleno svetlo kandidatu Finske za NATO

Erdogan dao zeleno svetlo kandidatu Finske za NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u petak da će parlament njegove zemlje ratifikovati zahtev Finske za pridruživanje NATO bloku. Pre nego što su Finska i Švedska mogle da se pridruže alijansi, Turska je zahtevala da nordijske nacije obračunaju navodne kurdske teroriste.

„Odlučili smo da u našem parlamentu započnemo protokol o pristupanju Finske NATO-u“, rekao je Erdogan novinarima, posle sastanka sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom u Ankari. „Kada je reč o ispunjavanju svojih obećanja u trilateralnom memorandumu o razumevanju, videli smo da je Finska preduzela autentične i konkretne korake“, dodao je turski lider.

Finska i Švedska su se odrekle neutralnosti i podnele zahtev za pridruživanje bloku koji predvode SAD prošlog maja, kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini. Međutim, za pristupanje NATO-u potrebna je jednoglasna saglasnost svih postojećih članica, a Erdogan je tražio da dva aplikanta ukinu embargo na oružje Turskoj, izruče navodne kurdske i gulenističke teroriste i istraže aktivnosti Kurdistanske radničke partije (PKK) unutar svojih granica .

Finska i Švedska su se složile sa ovim zahtevima u trilateralnom memorandumu potpisanom prošlog juna. Međutim, Ankara je optužila Stokholm da drži obećanja. Švedske vlasti negiraju optužbe, ali Erdogan i dalje nije ubeđen, a odbijanje švedskih vlasti da zaustave nedavni protest paljenja Kurana dodatno je podstaklo tenzije.

Šanse Švedske da uđe u NATO, rekao je on u petak, „biće direktno vezane za konkretne korake koje će Švedska preduzeti” u „borbi protiv terorizma”.

Iako su Švedska i Finska prvobitno rekle da će se pridružiti NATO-u „ruku pod ruku“, obe zemlje su od tada priznale da će se verovatno pridružiti odvojeno. „Nije isključeno da će Švedska i Finska ratifikovati u različitim koracima“, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson novinarima ranije ove nedelje.

Govoreći nakon sastanka u petak, Niinisto je rekao da kandidatura njegove zemlje za članstvo ne bi bila „potpuna bez Švedske“, dodajući da dve države „imaju toliko zajedničkih interesa, budući da su susedi u oblasti Baltičkog mora“.

Osim Turske, sve sadašnje članice NATO-a, sa izuzetkom Mađarske, ratifikovale su prijave Švedske i Finske. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je za ulazak obe države u alijansu, ali je takođe optužio političare u Stokholmu i Helsinkiju da „šire očigledne laži“ o njegovoj konzervativnoj vladi.