Razumevanje straha i anksioznosti u vezi sa stomatološkom negom

Razumevanje straha i anksioznosti u vezi sa stomatološkom negom

Simpozijum koji istražuje savremena pitanja relevantna za konceptualizaciju straha i anksioznosti vezanih za stomatološku negu i njihovo merenje tokom životnog veka predstavljen je na 52. godišnjem sastanku i izložbi AADOCR-a, održanom u vezi sa 47. godišnjim sastankom CADR-a. Godišnji sastanak i izložba AADOCR/CADR održani su u Kongresnom centru Oregon u Portlandu od 15. do 18. marta 2023.

Strah i anksioznost vezani za stomatološku negu obično su povezani sa izbegavanjem stomatološkog lečenja, lošim oralnim zdravljem i niskim kvalitetom života u vezi sa oralnim zdravljem, između ostalih štetnih ishoda. Prava prevalencija straha i anksioznosti vezanih za stomatološku negu nije dosledno merena, ali globalne procene klinički značajnih nivoa ovog straha/anksioznosti su oko 15 procenata. Iako je proučavano dugi niz decenija, razumevanje straha i anksioznosti u vezi sa iskustvom stomatološke nege i korišćenjem stomatoloških tretmana delimično je ometano previše opštom i nepreciznom terminologijom i konceptualizacijom.

U organizaciji Kamerona Rendala sa Stomatološke škole Univerziteta u Vašingtonu, simpozijum je počeo prezentacijom „Konceptualizacija stomatološke anksioznosti: istorijske osnove, savremene perspektive i trenutne praznine“ Danijela V. Meknila sa Univerziteta Floride, koja se fokusirala na istorijske i nove perspektive o fenomenologiji i terminologiji iz stomatologije i drugih zdravstvenih disciplina. Opisane su razlike između stresa, straha, anksioznosti i panike, a diskutovana je i relevantnost ovih razlika za potpuno razumevanje i intervenciju na ova stanja u kontekstu stomatologije.

Oslanjajući se na ova konceptualna pitanja, druga prezentacija, „Procena dentalne anksioznosti dece i adolescenata: stanje na terenu i budući pravci“ Kamerona L. Rendala sa Univerziteta u Vašingtonu, bavila se procenom straha i anksioznosti vezanih za stomatološku negu u dece i adolescenata, opisujući postojeću literaturu i kritične buduće pravce za unapređenje nauke i prakse.

Treća prezentacija, „Procena stomatološke anksioznosti odraslih i starijih odraslih: stanje na terenu i budući pravci“, Brenda Hiton sa Bostonskog univerziteta, bavila se procenom straha i anksioznosti vezanih za stomatološku negu kod odraslih i starijih osoba, pregledom postojeće literature i pozivajući potrebne sledeće korake na terenu. Simpozijum je završen diskusijom i sesijom pitanja i odgovora koju su vodili izlagači.