Ukrajina i EU produžavaju „bezvizni režim za transport“ na godinu dana

Ukrajina i EU produžavaju „bezvizni režim za transport“ na godinu dana

Ukrajina i Evropska unija produžile su sporazum, ukidajući potrebu da ukrajinski prevoznici pribavljaju odgovarajuće dozvole za bilateralni i tranzitni drumski transport ka EU, izjavio je potpredsednik ukrajinske vlade za obnovu – ministar za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Oleksandr Kubrakov na Fejsbuku, prenosi Ukrinforma+.

„Tokom prve godine, sporazum je dokazao svoju praktičnu efikasnost. Tokom perioda njenog važenja, obim bilateralnih i tranzitnih drumskih teretnih poslova porastao je za više od 50 odsto“, napisao je Kubrakov.

Prema njegovim rečima, ovakvi projekti pomažu ne samo u podršci ukrajinskoj ekonomiji i pronalaženju logističkih rešenja za izvoznike, već i približavanju države njenom ključnom spoljnopolitičkom cilju, odnosno članstvu u EU.

Prema rečima Kubrakova, Ukrajina u saradnji sa evropskim partnerima trenutno razvija neophodnu graničnu logističku infrastrukturu. Konkretno, otkako je počela ruska invazija u punom obimu, otvorena su dva nova granična prelaza sa Rumunijom, kao i kontrolni punkt zasnovan na privremenoj infrastrukturi za prazne kamione na granici sa Poljskom.

Pored toga, proširen je kapacitet graničnog prelaza Krakovec-Korčova i pojednostavljen je rad kontrolnog punkta Jahodin-Dorohusk na granici sa Poljskom.