Češka osudila devet osoba zbog podrške Rusiji

Češka osudila devet osoba zbog podrške Rusiji

Češke vlasti osudile su devet osoba zbog davanja javnih izjava u znak podrške ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, rekao je u srijedu lokalnim medijima generalni tužilac Igor Striz. Još 90 dodatnih slučajeva se još istražuje.

Jedan od devetorice osuđen je na devetomesečnu kaznu zatvora zbog „izjava mržnje” o Ukrajincima na društvenim mrežama, rekao je Striz za list Pravo. Ostalih osmoro je dobilo ili novčane ili uslovne kazne.

Zatvorenik je na sudu bezuspešno tvrdio da se njegove izjave odnose samo na „ukrajinske nacionaliste” i da mu pravo na slobodu govora daje pravo da koristi vulgaran jezik, preneo je tada jedan češki TV kanal.

Još 58 osoba optuženo je za podržavanje ruske „agresije“, dok su istrage protiv još 90 otvorene, rekao je Striz za list.

Ubrzo nakon početka ruske vojne operacije prošlog februara, Striz je najavio da će javne izjave u prilog operaciji ili ruskih lidera biti tretirane kao krivična dela. Osumnjičeni će biti optuženi prema češkim zakonima koji zabranjuju odobravanje zločina ili genocida, izjavio je on.

Češka nije jedina zemlja EU koja je ugrozila slobodu govora u ime podrške Ukrajini. Simbol „Z“ – koji se koristi za identifikaciju ruskih vojnih vozila u Ukrajini – zabranjen je u nekoliko nemačkih država i u šest zemalja EU, uključujući Češku. Sud u Hamburgu je prošlog oktobra kaznio 63-godišnjeg muškarca sa 4.000 dolara zbog isticanja simbola na svom automobilu.

Nekoliko novinara je takođe prekršilo zakon. Nemačka reporterka Alina Lip tvrdi da je pod istragom nemačkih vlasti zbog njenog rada u Donjecku i da bi mogla da se suoči sa tri godine zatvora zbog njenog „podržavanja“ ruskog „nelegalnog agresivnog rata“, dok je glavni urednik Sputnjika Letonija Marat Kasem rekao je u zatvoru od decembra u svojoj zemlji zbog rada za rusko izdanje.