Microsoft dodaje AI alate u Office aplikacije

Microsoft dodaje AI alate u Office aplikacije

Microsoft uvodi alate veštačke inteligencije u svoj Office softver, uključujući Word, Excel i Outlook e-poštu.

Kompanija je u četvrtak saopštila da je nova funkcija, nazvana Copilot, mašina za obradu koja će omogućiti korisnicima da rade stvari kao što su sumiranje dugih e-poruka, nacrte priča u Word-u i animiranje slajdova u PowerPoint-u, preneo je AP.

Microsoft ovu funkciju plasira kao alatku koja će omogućiti radnicima da budu produktivniji oslobađanjem vremena koje obično provode u prijemnom sandučetu ili omogućavajući im da lakše analiziraju trendove u Excel-u.

Tehnološki gigant sa sedištem u Redmondu u Vašingtonu će takođe dodati funkciju ćaskanja pod nazivom Business Chat, koja podseća na popularni ChatGPT. Uzima komande i izvršava radnje — kao što je sumiranje e-pošte o određenom projektu kolegama — koristeći korisničke podatke.

„Danas je sledeći veliki korak u evoluciji naše interakcije sa računarstvom, što će suštinski promeniti način na koji radimo i otključati novi talas rasta produktivnosti“, rekao je izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela u izjavi.

Mattel, Instacart i druge kompanije takođe integrišu generativne AI alate kao što su ChatGPT i generator slika Dall-E kako bi došli do ideja za nove automobile i odgovorili na pitanja o hrani kupaca.

Microsoftov rival Gugl rekao je ove nedelje da integriše generativne AI alate u sopstvene Workspace aplikacije, kao što su Google dokumenti, Gmail i slajdovi. Gugl kaže da će ove funkcije uvoditi u svoje „pouzdane testere tokom cele godine“.

Portparol Microsofta Džesika Daš rekla je da su nove funkcije Office trenutno dostupne samo za 20 poslovnih korisnika. U narednim mesecima će ga predstaviti za više poslovnih korisnika.

Najava je usledila dva dana nakon što je OpenAI, koji pokreće generativnu AI tehnologiju na koju se Microsoft oslanja, predstavio svoj najnoviji model veštačke inteligencije, GPT-4.