Politico: SAD procenjuju da je poginulo preko 100.000 ukrajinskih vojnika

Politico: SAD procenjuju da je poginulo preko 100.000 ukrajinskih vojnika

Američki zvaničnici veruju da je više od 100.000 ukrajinskih vojnika ubijeno od izbijanja sukoba sa Rusijom prošlog februara, javio je Politiko, ne otkrivajući svoje izvore.

Vašington je zabrinut zbog nedostatka municije, protivvazdušne odbrane i iskusnih vojnika u Kijevu uoči velike ukrajinske ofanzive koja se očekuje kasnije u proleće, objavio je list u sredu.

„Više od 100.000 ukrajinskih snaga je poginulo u jednogodišnjem ratu, procenjuju američki zvaničnici, uključujući i najiskusnije vojnike“, piše Politiko.

„Mnogi od ovih gubitaka se dešavaju u Bahmutu“, dodaje se. Grad, koji Rusija naziva Artjomovsk, ključno je ukrajinsko uporište i logistički centar u Narodnoj Republici Donjeck. Ruske snage su napredovale na Artjomovsk od avgusta prošle godine i, prema rečima šefa privatne vojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina, sada su skoro u potpunosti opkolile grad i preuzele kontrolu nad njegovim istočnim delom.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je više puta insistirao da neće predati Artjomovsk, uprkos izveštajima o tenzijama sa američkim zvaničnicima, koji su navodno pozvali Kijev da se povuče i smanji gubitke. Ranije ove nedelje, Zelenski je ponovo rekao da će odbrana ključnog grada biti pojačana.

U ponedeljak je Vašington post objavio: „Američki i evropski zvaničnici procenjuju da je oko 120.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka ruske invazije početkom prošle godine.

Politiko je istakao da Vašington i Brisel mogu samo da nagađaju koliki su gubici Ukrajine, jer Kijev ovu informaciju čuva u tajnosti čak i od svojih zapadnih pristalica, koji su mu dali oružje vredno milijarde dolara.

Govoreći posle virtuelnog sastanka multinacionalne kontakt grupe za odbranu Ukrajine u sredu, američki ministar odbrane Lojd Ostin je rekao: „Ukrajina nema vremena za gubljenje.

„Moramo brzo i u potpunosti da ispunimo naše obećane obaveze” Kijevu, uključujući snabdevanje „oklopnim sposobnostima”, obuku za ukrajinske trupe, rezervne delove i druge stvari, pozvao je on.

Prošle nedelje, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da je Ukrajina izgubila najmanje 11.000 vojnika tokom borbi u februaru. Broj poginulih i ranjenih na ukrajinskoj strani porastao je za više od 40 odsto od januara kada je iznosio 6.500, dodao je on.

„Podrška kijevskog režima od strane zemalja NATO-a ne dovodi do uspeha ukrajinskih trupa na bojnom polju. Naprotiv, postoji značajan porast gubitaka među ljudstvom Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je ministar.

Šojgu je poslednji put dao procenu ukrajinskih žrtava u sukobu još u septembru. Tada je rekao da ih ima više od 100.000, sa najmanje 61.000 ubijenih vojnika i skoro 50.000 ranjenih.