Mirovni pregovori u Jemenu intenzivirani nakon iransko-saudijskog sporazuma

Mirovni pregovori u Jemenu intenzivirani nakon iransko-saudijskog sporazuma

Diplomatski napori da se postigne mir u Jemenu ubrzali su se nakon što su se Iran i Saudijska Arabija prošle nedelje dogovorili da ponovo uspostave diplomatske odnose, izvestio je Savet bezbednosti specijalni izaslanik UN Hans Grundberg.

„Intenzivni diplomatski napori su u toku na različitim nivoima da se sukob u Jemenu dovede do kraja“, rekao je Grundberg u sredu, po povratku iz Teherana i Rijada. „Trenutno smo svedoci obnovljenog regionalnog diplomatskog zamaha, kao i koraka promene u obimu i dubini razgovora.

Iran je navodno pristao da prestane da isporučuje oružje jemenskim Hutima, objavio je u četvrtak Volstrit džornal pozivajući se na anonimne američke i saudijske zvaničnike. Teheran je zvanično demantovao slanje oružja Hutima, a iranska misija pri UN je odbila da komentariše tu tvrdnju.

Huti su muslimani šiiti, baš kao i Iranci, dok Saudijci slede salafističku granu sunitskog islama. SAD su podržale vojnu umešanost Rijada u Jemen, nazivajući Hutije „iranskim proksijima“, što su i Teheran i vlada u Sani negirali.

Prošlog petka, međutim, Saudijska Arabija i Iran objavili su da su postigli sporazum o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa – koje je Rijad prekinuo 2016. – i radu na poboljšanju „regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti“. Sam dogovor, kao i uloga Kine kao posrednika, naširoko su tumačeni kao udarac uticaju SAD u Persijskom zalivu.

Iranska državna novinska agencija IRNA je u nedelju citirala vladine zvaničnike koji su rekli da će sporazum pomoći da se oživi prekid vatre, „pomoći da se započne nacionalni dijalog i formira inkluzivna nacionalna vlada u Jemenu“.

Saudijska Arabija i nekoliko njenih saveznika počeli su da bombarduju Jemen u martu 2015. godine, a na kraju su rasporedili kopnene trupe da se bore protiv Huta, koji su zbacili prosaudijskog predsednika. Privremeni prekid vatre postignut prošlog marta zvanično je istekao u oktobru, ali neprijateljstva velikih razmera nisu nastavljena.

UN procenjuju da je višegodišnji sukob u Jemenu odneo najmanje 377.000 života, od kojih je 150.000 bilo zbog nasilja, a ostatak od gladi i bolesti. Oko četiri miliona ljudi je raseljeno.