Kipar će ubrzati popravke nebodera usred zabrinutosti zbog zemljotresa

Kipar će ubrzati popravke nebodera usred zabrinutosti zbog zemljotresa

Kiparske vlasti će potrošiti više od 100 miliona evra na popravku desetina trošnih višespratnica izgrađenih pre decenija za izbeglice od turske invazije na ostrvo 1974. godine, saopštili su zvaničnici u četvrtak.

Ministar unutrašnjih poslova Konstantinos Joanu rekao je da plan predviđa hitnu popravku ili potpunu rekonstrukciju 43 zgrade za koje se smatra da su najugroženije. On je to govorio nakon sastanka sa poslanicima, inženjerima, opštinskim zvaničnicima i predstavnicima hiljada raseljenih lica.

Popravke će na kraju biti obavljene na 315 drugih stambenih zgrada podignutih neposredno nakon invazije, koju je pokrenuo državni udar sa ciljem ujedinjenja sa Grčkom i ostavio je ostrvo podeljeno po etničkim linijama.

Zgrade su bile među desetinama stambenih naselja na brzinu izgrađenih širom južnog dela ostrva da bi se smestilo 160.000 kiparskih Grka koji su pobegli iz svojih domova usred borbi na severu gde je turska vojska izvršila invaziju.

Renoviranja su obavljena u mnogim od ovih zgrada. Ali prošlomesečni snažan zemljotres u Turskoj u kojem je poginulo više od 48.000 ljudi izazvao je zabrinutost na Kipru da se popravke ne odvijaju dovoljno brzo da bi se osiguralo da mogu da izdrže zemljotrese.

Joanu je rekao da će stanari biti privremeno smešteni na drugom mestu dok se popravke ne završe. Finansiranje će stići od vlade i radovi će se odvijati bez birokratije i drugih komplikacija koje su ranije odlagale takve popravke.

Joanu je rekao da će vlasnici zgrada izabrati sa liste unapred odobrenih građevinskih inženjera koji će odlučiti da li će struktura morati da bude potpuno obnovljena ili je potrebno manje radova.

„Oni će sami odlučiti, uzimajući u obzir iznos sredstava koji će im biti dodeljen“, rekao je ministar.