Nova alatka identifikuje koje ćelije će najbolje popraviti mišiće

Nova alatka identifikuje koje ćelije će najbolje popraviti mišiće

Ćelije sakupljene iz vaših mišića mogle bi jednog dana poboljšati ili čak spasiti vaš život ako patite od gubitka mišića nakon bolesti ili povrede. Implantacija mišićnih ćelija nudi neverovatno obećavajući tretman za stanja kao što su mišićna distrofija, srčana insuficijencija i inkontinencija.

Međutim, napredak je ometen nedoslednim rezultatima. Novi alat razvijen u saradnji između istraživača iz Grupe za ćelijsku fenotipizaciju u Centru za gensku terapiju i regenerativnu medicinu pri King’s College London Center i Centra za preciznu zdravstvenu negu na Univerzitetskom koledžu u Londonu mogao bi u velikoj meri poboljšati šanse za uspeh ovog pristupa ćelijskoj terapiji .

U terapiji, mešana populacija matičnih ćelija i već specijalizovanih mišićnih ćelija se sakupljaju iz biopsija skeletnih mišića pacijenta – vrste mišića koja se dobrovoljno kontrahuje. Ćelije se zatim proširuju u posudu da bi proizvele više ćelija pre nego što se ponovo implantiraju u pacijenta. Ovde bi trebalo da ponovo nasele područje, spajajući se u nova mišićna vlakna koja pomažu da se srce kontrahuje ili sfinkteri otvaraju i zatvaraju.

Prednost sakupljanja ćelija iz sopstvenih mišića pacijenta je u tome što njihov imuni sistem ne bi trebalo da reaguje kada se ćelije ponovo unose u telo. Ipak, sakupljanje ćelija od pacijenata dolazi sa sopstvenim problemima. Smatra se da faktori kao što su starost, pol i druge bolesti pacijenta uzrokuju da ćelije ne rastu ili funkcionišu nakon implantacije. Nakon žetve, način na koji se ćelije čuvaju i kultivišu, koji se može razlikovati od laboratorije do laboratorije, takođe može uticati na njihovu funkciju.

Ako kliničari mogu da predvide koje mišićne ćelije neće raditi dobro, mogu uštedeti vreme, novac i živote tako što će koristiti druge, efikasnije opcije lečenja. Ali, s obzirom na mnoge faktore koji mogu negativno uticati na ćelije, često je teško reći.

U radu objavljenom u Journal of Tissue Engineering, UCL i Kingovi istraživači pojednostavljuju to pitanje. Oni su razvili alat koji prikazuje žive ćelije skeletnih mišića i analizira složene aspekte njihovog oblika. Otkrili su da je nekoliko izmerenih svojstava povezano sa boljim ili lošijim formiranjem mišićnih vlakana.

Alat bi se mogao dalje razvijati i koristiti za predviđanje uspeha ćelijske terapije na osnovu fizičkih karakteristika ćelija izmerenih ubrzo nakon žetve. Ova jednostavna i ekonomična metoda mogla bi uštedeti dragoceno vreme i postići mnogo dosledniju ćelijsku terapiju za osobe koje pate od iscrpljujućih povreda i poremećaja mišića.

Davide Danovi, vođa grupe u Centru za gensku terapiju i regenerativnu medicinu i koautor ovog rada, prokomentarisao je: „Imaging nudi moćne i efikasne načine za karakterizaciju i kontrolu kvaliteta ćelija; verovatno će se metode poput ove uskoro primeniti na ćelije terapije“.