Tajvan upozorava Honduras na ‘otrov’ pomoći iz Kine

Tajvan upozorava Honduras na ‘otrov’ pomoći iz Kine

Tajvan je u četvrtak upozorio Honduras da ne pada u iskušenje „otrovom“ pomoći iz Kine, bez obzira na to koliko je zadužena, i isključio je da se umeša u licitacijski rat za diplomatske saveznike sa svojim rivalom na kopnu, prenosi Rojters.

Predsednica Hondurasa Ksomara Kastro rekla je u utorak da je zatražila od svog ministra spoljnih poslova da otvori zvanične odnose sa Kinom. Ako ova centralnoamerička država ipak prekine odnose sa Tajvanom, ostavila bi ostrvo sa samo 13 diplomatskih saveznika.

Ministar inostranih poslova Hondurasa Eduardo Enrike Reina rekao je u sredu da je odluka o prelasku odanosti na Kinu delom zato što je Honduras bio „do grla“ u finansijskim izazovima i dugovima – uključujući 600 miliona dolara koje duguje Tajvanu.

„Podsećamo vladu Hondurasa da ne bi trebalo da utaži žeđ otrovom, čak i ako je u potpunosti isušena dugovima“, saopštilo je ministarstvo Tajvana.

Reina je rekao da je Honduras tražio od Tajvana da udvostruči godišnju pomoć na 100 miliona dolara, ali nikada nije dobio odgovor. Honduras je takođe pokušao da ponovo pregovara o dugu, ali nije uspelo.

Tajvan je to negirao, rekavši da komentari honduraškog ministra inostranih poslova ne odražavaju činjenice njihove komunikacije. Tajvan je pozitivno odgovorio na predloge Hondurasa od početka do kraja, navodi se u saopštenju.

„I dalje pokušavamo da održimo diplomatske veze, dajemo sve od sebe da se za to izborimo, ali apsolutno se nećemo upuštati u novčanu konkurenciju sa Kinom“, saopštilo je ministarstvo.

Kina ne dozvoljava zemljama sa kojima ima diplomatske odnose da održavaju zvanične veze sa Tajvanom, za koji tvrdi da je sopstvena teritorija bez prava na međudržavne veze, stav koji Tajvan snažno osporava.