Kina i Japan razmenjuju optužbe za pomorske upade

Kina i Japan razmenjuju optužbe za pomorske upade

Spor Kine sa Japanom oko malih ostrva u Istočnom kineskom moru pod kontrolom Japana ponovo se zahuktava, a obe strane optužuju drugu za kršenje njihove pomorske teritorije, piše Asošijeted pres.

Kina kaže da joj ostrva pripadaju i odbija da prizna pravo Japana na nenaseljeni lanac poznat kao Senkakus na japanskom i Diaoiu na kineskom. Tajvan takođe polaže pravo na ostrva, koja naziva Diaojutai, ali je potpisao sporazume o pristupu za svoje ribare sa Japanom i ne učestvuje aktivno u sporu.

Kina rutinski šalje brodove i avione obalske straže u vode i vazdušni prostor oko ostrva kako bi uznemiravala japanska plovila u toj oblasti i primorala Japan da kao odgovor na to ubacuje avione.

U sredu je portparol kineske obalske straže rekao da su kineski brodovi „proterali neke japanske brodove koji su ilegalno ušli u teritorijalne vode“. Neidentifikovani zvaničnik je rekao da su njegovi potezi rutinske mere za zaštitu suvereniteta i pomorskih interesa.

Japanska obalska straža je u četvrtak saopštila da brodovi kineske obalske straže narušavaju japanske teritorijalne vode oko ostrva i od njih je više puta zatraženo da napuste i ne prilaze japanskim ribarskim čamcima koji rade u toj oblasti.

Za razliku od ostrva u prometnom Južnom kineskom moru, na koje Kina polaže pravo u celosti, lanac Senkaku/Diaoju koji leži između Okinave i Tajvana nema mali strateški značaj. Međutim, Kina ga je učinila slavnim uzrokom u svojoj kampanji okupljanja nacionalizma zasnovanog na sećanjima na brutalnu invaziju Japana i okupaciju većeg dela Kine koja se završila 1945.

U međuvremenu, južnokorejski predsednik Ioon Suk Ieol i japanski premijer Fumio Kishida sastali su se u četvrtak u Tokiju na razgovorima koji naglašavaju njihov zajednički osećaj hitnosti formiranja ujedinjenog fronta u Severnoj Koreji i Kini sa njihovim zajedničkim saveznikom, Sjedinjenim Državama.

Kineski upadi kineskih vojnih brodova u vode oko ostrva predstavljeni su u širokim januarskim diskusijama u Vašingtonu između predsednika Džoa Bajdena i japanskog premijera Fumija Kišide.

Ti razgovori su usledili u trenutku kada Japan dramatično povećava izdatke za odbranu i želi da izgradi bezbednosnu saradnju sa saveznicima u vreme provokativne vojne akcije Kine i Severne Koreje.

SAD takođe jačaju saveze u Indo-Pacifiku kako bi odgovorili na nove pretnje, uključujući davanje Australiji podmornicama na nuklearni pogon, dobijanje povećanog pristupa filipinskim bazama i jačanje odbrambene saradnje sa Tajvanom, samoupravnom ostrvskom demokratijom za koju Kina tvrdi da je sopstvena teritorija da se po potrebi silom stavi pod njenu kontrolu.