Kratak noćni san povezan sa skoro udvostručenim rizikom od začepljenja arterija nogu

Kratak noćni san povezan sa skoro udvostručenim rizikom od začepljenja arterija nogu

Spavanje manje od pet sati noću povezano je sa 74% povećanom verovatnoćom razvoja bolesti perifernih arterija (PAD) u poređenju sa sedam do osam sati. To je nalaz studije objavljene danas u European Heart Journal-Open.

„Naša studija sugeriše da je spavanje sedam do osam sati noću dobra navika za smanjenje rizika od PAD-a“, rekao je autor studije dr Šuai Juan sa Instituta Karolinska, Stokholm, Švedska.

Više od 200 miliona ljudi širom sveta ima bolest perifernih arterija (PAD), gde su arterije u nogama začepljene, ograničavajući protok krvi i povećavajući rizik od moždanog i srčanog udara.

Dr Juan je rekao: „Nedovoljno noćno spavanje i dnevno dremanje su ranije bili povezani sa povećanim rizikom od bolesti koronarnih arterija koje su, poput PAD-a, uzrokovane začepljenim arterijama. Pored toga, problemi sa spavanjem su među najviše rangiranim tegobama u PAD-u pacijenata. Postoje ograničeni podaci o uticaju navika spavanja na PAD i obrnuto, a naša studija je imala za cilj da popuni tu prazninu.“

Studija je obuhvatila više od 650.000 učesnika i sprovedena je u dva dela. Prvo, istraživači su analizirali povezanost trajanja sna i dnevnog spavanja sa rizikom od PAD-a. U drugom delu, istraživači su koristili genetske podatke za izvođenje prirodno randomizovanih kontrolisanih ispitivanja – nazvanih Mendelovom randomizacijom – da bi ispitali uzročnost asocijacija.

Dr Juan je rekao: „Analize opservacije su ograničene obrnutom uzročnosti – što znači da ako se pronađe veza između navika spavanja i PAD-a, ne možemo biti sigurni da li su navike spavanja uzrokovale PAD ili je PAD uzrokovao navike spavanja. Mendelska randomizacija je robustan metod za procenu uzročnosti i pruža veću sigurnost u pogledu rezultata“.

Uzeti zajedno, najjači dokaz je bio kratak san, gde je odnos sa PAD-om išao u oba smera. U opservacionoj analizi 53.416 odraslih osoba, spavanje manje od pet sati noću bilo je povezano sa skoro udvostručenim rizikom od PAD-a u poređenju sa sedam do osam sati (odnos opasnosti [HR] 1,74; 95% interval poverenja [CI] 1,31–2,31).

Ovaj nalaz je podržan daljim analizama kod 156.582 i 452.028 osoba. U uzročnim studijama, kratak san je bio povezan sa povećanim rizikom od PAD-a i, pored toga, PAD je bio povezan sa povećanom verovatnoćom kratkog sna. Dr Juan je rekao: „Rezultati pokazuju da kratak noćni san može povećati šanse za razvoj PAD-a i da PAD povećava rizik od nedovoljnog sna.

Što se tiče dugog sna, u opservacionoj analizi 53.416 odraslih osoba, spavanje osam sati ili više po noći bilo je povezano sa 24% većim rizikom od PAD u poređenju sa sedam do osam sati (HR 1,24; 95% CI 1,08–1,43). Ovaj nalaz je potkrijepljen analizama u dvije veće populacije od 156.582 i 452.028 osoba.

Međutim, nisu pronađene uzročne veze između dugog sna i PAD-a. Slični rezultati su prijavljeni i za dremanje, gde su oni koji spavaju tokom dana imali 32% veći rizik od PAD-a u poređenju sa onima koji nisu spavali (HR 1,32; 95% CI 1,18–1,49), ali nisu pronađene uzročne veze. „Potrebno je više studija o odnosima između dugog noćnog sna, dnevnog spavanja i PAD-a“, rekao je dr Juan. „Iako smo pronašli asocijacije u opservacionim studijama, nismo mogli da potvrdimo uzročnost.“

On je zaključio: „Potrebno je više istraživanja o tome kako prekinuti dvosmernu vezu između kratkog sna i PAD-a. Promene u načinu života koje pomažu ljudima da više spavaju, kao što je fizička aktivnost, mogu smanjiti rizik od razvoja PAD-a. Za pacijente sa PAD-om, optimizovanje upravljanje bolom moglo bi im omogućiti da se dobro naspaju.“