Juta zabranjuje klinike za abortus

Juta zabranjuje klinike za abortus

Republikanski guverner Jute Spenser Koks potpisao je u sredu zakon koji će do sledeće godine zabraniti klinikama da vrše abortuse, što je izazvalo navalu konfuzije među klinikama, bolnicama i potencijalnim pacijentima u republikanskoj državi.

Administratori bolnica i klinika nisu javno izneli svoje planove da se prilagode novom zakonu, dodajući sloj neizvesnosti povrh straha da, ako se klinike zatvore, pacijenti možda neće moći da pristupe nezi u bolnicama zbog različitog osoblja i brige o troškovima.

Pošto bi zakon trebalo da počne da stupa na snagu već 3. maja, i Udruženje za planirano roditeljstvo iz Jute i Udruženje bolnica Jute odbile su da navedu detalje kako će sve teži pravni pejzaž za pružaoce usluga u Juti uticati na pristup abortusu.

Previranja odražavaju razvoj događaja u republikanskim uporištvima širom Sjedinjenih Država koji su se oblikovali otkako je Vrhovni sud SAD poništio odluku Roe protiv Vejda, transformisao pravni pejzaž i podstakao gomilu tužbi u najmanje 21 državi.

Poslanici Jute su ranije rekli da će zakon zaštititi „nevine“ i „nerođene“, dodajući da ne misle da državi trebaju klinike za abortus nakon što je visoki sud poništio ustavno pravo na abortus.

Iako je Planned Parenthood ranije upozorio da bi zakon mogao dramatično da ugrozi njegovu sposobnost da pruža abortuse, Jason Stevenson, lobista udruženja, rekao je u sredu da će sada dodatno ispitati formulacije drugih odredbi zakona koje bi mogle omogućiti klinikama da se prijave za nove dozvole za obavljanje bolničkih poslova. -ekvivalentne usluge.

Na osnovu tumačenja Planiranog roditeljstva, rekao je u intervjuu, klinike više neće moći da obezbeđuju abortuse sa svojim trenutnim licencama. Međutim, planiraju da nastave da pružaju većinu svojih usluga kao što su SPI i testiranje na trudnoću i skrining raka. Stivenson je rekao da „pažljivo razmatraju” opcije licenciranja u zakonu, ali nije želeo da kaže da li će se klinike primeniti u ovom trenutku.

Džil Vikori, portparol Udruženja bolnica Jute, rekla je u mejlu da je „prerano komentarisati“ da li bi bolnice uskoro mogle da budu jedini pružaoci abortusa u Juti, napominjući da će svaka „treba da odluči kako će izabrati da nastavite.“

Ako klinike prestanu da pružaju abortuse, stručnjaci su zabrinuti da će relativno veći troškovi bolničke nege i nedostatak osoblja otežati legalan abortus u Juti, iako zakon nije eksplicitno ograničenje za one koji ih traže u državi, gde ostaju legalni do 18 nedelja.

Dr. Carole Joffe, profesorka sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku koja je pisala o društvenim efektima zaštite reproduktivnog zdravlja, rekla je da bi oduzimanje licenci klinikama poremetilo način na koji se abortusi pružaju decenijama. Istorijski gledano, pacijenti sa trudnoćama sa niskim komplikacijama uglavnom su primali abortuse u ambulantama, koje su u proseku u mogućnosti da ih obezbede po nižoj ceni.

„U bolnici je sve skuplje nego na klinici. Ako radite abortus u bolnici, potrebno vam je više osoblja“, rekla je ona, napominjući da su bolnice, sa timovima anesteziologa, lekara i hirurga, kroz istoriju pružale usluge u hitnim slučajevima.

Još jedan izazov sa kojim se suočavaju već preopterećene bolnice je osoblje, rekao je Joffe, kako u pogledu zapošljavanja, tako i u pogledu dobijanja osoblja za pružanje abortusa. Naročito u državama u kojima je raspoloženje protiv abortusa snažno, mnogi lekari ili medicinske sestre u bolnicama možda neće želeti da ih obezbede, dodala je ona.

„Morate da crpite iz bazena koji može ili ne mora biti simpatičan prema abortusu, za razliku od klinike u koju ne idete da radite osim ako niste posvećeni da abortus bude deo zdravstvene zaštite“, rekao je Joffe.

Zagovornici abortusa kažu da konfuzija proizilazi iz nejasnog jezika o procesu delicenciranja. Zakon zabranjuje klinikama da dobiju nove dozvole nakon 2. maja i uvodi potpunu zabranu 1. januara 2024. Međutim, zagovornici se brinu o posebnoj odredbi u zakonu od 1.446 redova koji precizira prema državnom zakonu da se abortusi mogu obavljati samo u bolnicama .

Zakonodavstvo usmereno na kliniku je takođe pokrenulo pitanja o tome koje vrste ustanova su najbolje opremljene za pružanje specijalne nege pacijentima bez obzira na njihov socioekonomski status ili lokaciju.

Ako klinike prestanu da pružaju abortuse — već u maju ili krajem sledeće godine — to bi moglo da preusmeri hiljade pacijenata u bolnice i primora administratore da osmisle nove politike za izborne abortuse. Da bi to uradili, bilo bi potrebno proširiti njihove usluge izvan hitnih procedura koje su ranije pružali, što bi izazvalo pitanja o uticaju smene na kapacitet, osoblje, liste čekanja i troškove. Otprilike 2.800 abortusa obavljeno je u Juti prošle godine.

Udruženje bolnica Jute saopštilo je da nijedna bolnica nije pružala izborne abortuse u državi prošle godine.

Nova ograničenja će najverovatnije uticati na one koji žele da prekinu trudnoću putem lekova, što čini većinu abortusa u Juti i Sjedinjenim Državama. Lekovi za abortus se odobravaju do 10 nedelja trudnoće, uglavnom se prepisuju na klinikama i od promene pravila FDA iz ere pandemije, sve više se nude putem telemedicine.

Novi zakon dobija dodatni značaj usred pravnog bloka koji okružuje druge zakone o abortusu koji su potpisani u Juti.

Prošlogodišnja presuda Vrhovnog suda pokrenula je dva prethodno usvojena zakona — zabranu abortusa nakon 18 nedelja iz 2019. i zabranu abortusa iz 2020. bez obzira na tromesečje, sa nekoliko izuzetaka, uključujući slučajeve rizika po zdravlje majke, kao i silovanje ili incest koji su prijavljeni. Policija. Udruženje za planirano roditeljstvo iz Jute tužilo je zbog zabrane iz 2020. godine, a u julu je državni sud odložio njenu primenu dok se ne reše pravni sporovi. Zabrana od 18 nedelja je od tada de facto zakon.

Zagovornici pristupa abortusu osudili su ovogodišnju zabranu klinika kao stražnja vrata koja zakonodavci protiv abortusa koriste da ograniče pristup dok sudovi odlučuju. Ako bi abortusi bili ograničeni bez obzira na tromesečje u izuzetnim okolnostima, zatvaranje bi imalo manje široke implikacije za pacijente koji žele elektivni abortus od nule do 18 nedelja trudnoće.

Zakon takođe pojašnjava definiciju abortusa kako bi se rešio problem pravne odgovornosti koji su pružaoci usluga izrazili o načinu na koji su izuzeci formulisani u državnom zakonu – odredba koju su guverner i republikanski zakonodavci nazvali kompromisom.