Desantis: Odbrana Ukrajine nije vitalni interes SAD

Desantis: Odbrana Ukrajine nije vitalni interes SAD

Sve više uključivanje u vojnu konfrontaciju između Ukrajine i Rusije nije prioritet za SAD, napisao je republikanski guverner Floride Ron Desantis odgovarajući na pitanje voditelja Foks njuza Takera Karlsona u ponedeljak.

Karlson je pitao nekoliko „nadajući se GOP-u 2024“ da li je suprotstavljanje Rusiji u Ukrajini „vitalni strateški interes“ za SAD i podelio DeSantisov odgovor na Tviteru. Guverner je naveo da SAD imaju mnoge „vitalne nacionalne interese“, kao što su obezbeđenje svojih granica, rešavanje krize regrutovanja u američkoj vojsci, postizanje energetske bezbednosti i nezavisnosti.

Međutim, „dodatno upletenost u teritorijalni spor između Ukrajine i Rusije nije jedna od njih“, primetio je DeSantis.

On je dodao da politika Bajdenove administracije izdavanja virtuelnih „blanko čekova“ Ukrajini kako bi finansirala sukob „koliko god bude potrebno“, bez ikakvih definisanih ciljeva ili odgovornosti, samo služi da odvrati pažnju od najhitnijih izazova sa kojima se trenutno suočava US.

Guverner je takođe osudio Vašington jer je efikasno približio Rusiju Kini, za koju veruje da predstavlja mnogo veću pretnju od Moskve.

DeSantis, za koga mnogi očekuju da će se takmičiti za predsednika SAD na izborima 2024. godine, izdvojio se od drugih najviših republikanskih lidera svojim stavom o Ukrajini.

Odgovarajući na isto pitanje, bivši potpredsednik Majk Pens je insistirao da „nema mesta za Putinove apologete u Republikanskoj stranci“ i da Putin mora biti zaustavljen kako bi se sprečilo da se Rusija pomeri ka saveznicima Vašingtona u NATO. Lider manjine u Senatu Mič Mekonel takođe je obećao posvećenost republikanske stranke ukrajinskim ratnim naporima.

U svom odgovoru na Karlsonovo pitanje, bivši predsednik Donald Tramp je insistirao da sukob, za koji veruje da se nikada ne bi desio da je on bio na funkciji, mora da se okonča što je pre moguće i da se američki predsednik mora sastati sa obe strane i brzo raditi. dogovoriti se.

On je takođe naveo da suprotstavljanje Rusiji u Ukrajini nije vitalni strateški interes za SAD, ali je važno za Evropu. „Zato bi Evropa trebalo da plaća mnogo više od nas, ili jednaka“, rekao je Tramp.

Upitan da li SAD treba da podrže promenu režima u Rusiji, bivši predsednik je rekao da ne bi trebalo, i umesto toga pozvao na promenu režima u samim Sjedinjenim Državama. „To je mnogo važnije“, napisao je. „Bajdenova administracija je ta koja nas je uvukla u ovu zbrku.“